12 фатални грешки на среща

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

Забелязали сте я в бара миналата седмица. Висока, умна и ориентираща се в ресторантското меню (очевиден плюс за любителите на добрата храна). Каните я на вечеря. Всичко върви чудесно и разговорът тече безпроблемно, докато не решавате да промените поръчката на коктейл, сменяйки водката сода за нещо по-секси, примерно космополитън… и всичко спира. Мълчание.

Не подозирате, че тя си мисли: „Що за мъж поръчва женско питие… при това на първа среща?“

Знаем, че първите срещи са достатъчно трудни. А когато имате сериозен интерес към човека, който седи на масата срещу вас, последното, което желаете, е да направите лошо впечатление и да го уплашите. Налага се да мислите какво да облечете и какво да говорите, в случай, че разговорът замре.

Вероятно знаете, че не е добра идея да си духате носа на масата, и че не е особено мъдро да обърнете няколко питиета преди срещата. Но замисляли ли сте се върху ефекта, който изборът ви на храна или напитка има върху съдбата на срещата ви? Най-вероятно не.

Когато излизате с някого, понякога това какво или как поръчвате е също толкова важно, колкото и облеклото ви.

Господа, не допускайте представителките на нежния пол да разбират за тайната ви страст към плодови коктейли, сервирани в чаши за мартини (особено ако в тях има хартиено чадърче или черешка!) — това със сигурност ще накара немалка част от тях да побегнат в обратната посока.

Що се отнася до дамите, това, което поръчвате, когато сте на среща, също е важно.

Когато ви канят на вечеря, не идвайте без апетит (освен ако излизате с двама в една и съща вечер, което е съвсем различен въпрос!) и недейте да отказвате да поръчате.

Все пак са ви поканили на вечеря, не сте забравили, нали?

Дори и да пазите линия, яденето като врабче и избирането на малка салата, когато сътрапезникът ви се наслаждава на тартар, ньоки и десерт, няма да го накара да пожелае да вечеря с вас отново.

Добрият стек няма да ви съсипе диетата. Но пък да поръчвате най-скъпото ястие в менюто просто за тръпката?

Това също няма да работи във ваша полза и със сигурност няма да изглеждате готини.

От друга страна, съществува и вариантът да поръчате за партньорката — гарантиран начин да изпаднете в немилост. Това обаче не е толкова лошо, колкото е неангажиращото споменаване пред нея, че „може да си оправите сметките по-късно“, когато всъщност вие сте я поканили на среща.

Що за среща е това, щом поканеният трябва да плаща?!

Излизането на среща в електронната епоха, в която живеем, често означава покана по имейл, чрез Facebook или текстово съобщение (няма да навлизаме в детайли защо телефонният разговор е за предпочитане).

Има и приложения като Twitter и Foursquare, които ни позволяват да съобщим на света къде сме и какво консумираме във всеки момент. Ако обаче туитвате за вашия стек (дори и той да е божествен!) или пишете имейл до приятел, докато вечеряте на четири очи, вече сте поели по скоростната магистрала към провала.

Сътрапезничката ви вероятно си мисли, „Първо туитва за храната, после ще са подробности от втората среща, после… подробности от първата ви почивка някъде? За бога, не!“

Защо просто не държите под контрол малката си Twitter мания, докато не останете насаме в банята… или, още по-добре, докато не се приберете у дома?

За много двойки споделянето на чиния с паста или приготвени на пара миди може да бъде романтично изживяване (спомнете си „Лейди и скитника“…). Това дава на сътрапезника ви представа колко щедра душа имате. Така че ако сте типът човек, който несъзнателно открадва по някоя хапка от вечерята на потенциалния партньор — или, което е още по-лошо, отказва да сподели дори една хапка от стека с пържени картофи, който иначе превъзнася, дори когато го молят любезно — Азис Ансари от „Паркове и отдих“ коментира, че не би трябвало да се изненадвате, ако партньорката после спре да ви вдига телефона.

Ето 12 смъртни гряха при вечеря с потенциален партньор, които да избягвате.

1. Посягане към храната, преди да са поднесли и на сътрапезника

Дори и да не сте хапвали нищо за обяд, просто защото бургерът ви е пристигнал горещ, преди още да е готова печената на тиган сьомга на сътрапезника ви, това не ви дава правото да го изядете, докато той/тя седи и гледа. Има само едно изключение от това правило: ризото. Както казват италианците, вечерята чака ризотото, не то чака вечерята. Когато го поставят пред вас, налитайте. Не ни казвайте, че родителите ви не са ви научили на нищо?

2. Поръчване на нещо неподходящо (или отказ от поръчка)

Поканили са ви на среща… за вечеря. Не се ли очаква да дойдете поне донякъде гладни и да хапнете нещо? Поръчката на гарнитура от зеленчуци на пара или салата не се брои (нито прескачането директно към менюто с десерти, защото всъщност искате само сладолед). И изобщо не смейте да вадите коза “Ама не съм гладен!”.

3. Писане на имейли по време на вечеря

Съжалявам, да не би случайно да ви отегчавам?

Освен ако не посягате към телефона, за да покажете на потенциалния партньор снимки от туристическата ви обиколка из страната, или за да потърсите информация, свързана с разговора, оставете смартфона си в джоба, особено на първата среща.

4. Избор на неподходящо питие

За някои дами, срещата приключва в мига, в който мъжът поръча космополитън (още по-зле, ако го поръча за нея!). Ако вечеряте в добър ресторант, забравете за това да поръчвате диетична кока-кола (или да питате дали може безплатно да ви долеят чашата отново). Никой ли не ви е научил, че подобни неща са проява на лош вкус?