Топ 3 на най-вредните за зъбите храни

2
Добави коментар
georgi1337
georgi1337

Храната, която ядем има значение не само за килограмите и за вътрешното ни здраве, а също така и за състоянието на зъбите. Така че, ако искаме да имаме усмивка, която разкрива безупречно бели, здрави и подредени зъби, трябва да положим малко повече усилия в тази посока, които включват не само редовни посещения в зъболекарския кабинет, а и хранене съобразно с денталното ни здраве. Не казваме, че трябва да се ограничаваме драстично от любимите си храни заради зъбите, но е хубаво всичко, което приемаме да е балансирано и да е в рамките на нормалното. Преди да причиним на зъбите си стрес от вредни продукти, трябва първо да се замислим какво би могло да предизвика това и след това да решим дали да продължаваме в този дух. Ето и списък с храните и напитките, които увреждат зъбите най-много.

Разбира се, на чело на нашия черен списък са любимите на всички ни сладкиши. Това е защото повечето от тях имат високо съдържание на захар, която по начало е изключително вредна за зъбите, особено ако се приема редовно и в по-големи количества. Така че, сладкото е не само пагубно за тънката талия, а и за денталното здраве, затова е хубаво да не прекаляваме с него. Препоръчително е когато хапваме някакъв сладкиш да измиваме зъбите си непосредствено след това, за да премахнем бързо захарите, които иначе ще се загнездят по зъбите и могат да причинят кариес.

Топ две в класацията ни е кафето, без което повечето от нас не могат да започнат деня си. В това няма нищо лошо, защото кофеинът е освен всичко и полезен, но когато сме свикнали да пием по няколко кафета дневно без да се грижим за чистотата на зъбите си след това, това вече им вреди. От кафето зъбите могат да потъмнеят или да се появят петна, в случай че прекаляваме с него редовно. Хубаво е да ограничим приема му не само от съображения за здрави зъби.

Студените храни и напитки като сладолед, вода и безалкохолни от хладилника, ледени сокчета и близалки и т.н. също са не малко вредни за здравето на зъбите. Те могат да направят зъбите свръхчувствителни и да предизвикат зъбна невралгия, която се изразява в остра болка във всичките зъби и е доста неприятна. Така че внимавайте при приема на подобни продукти и най-вече – не редувайте горещо и студено, за да не увредите зъбите си. Денталното ви здраве зависи основно от самите вас.

Like this:

Like Зареждане…

Related