Здравословни съвети – списък на най-полезните храни, храни за повишаване на имунитета, 11 начина да получите повече фибри по…

2
Добави коментар
copaste
copaste

НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ХРАНИ

Списък на най-здравословните храни, богати на много витамини и минерали, като например сьомга, броколи, боровинки, шоколад и др.

Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, които са важни, за да се намали риска от високо кръвно налягане, внезапна смърт инфаркти, Алцхаймер и ревматоиден артрит.

Сьомга

Броколи

Доказано е, че броколите помагат за намаляване риска от рак. Броколите са пълни с антиоксиданти, като витамин С и витамин А. Един любим начин да им се насладите е салатата от броколи.

Боровинки

Една чаша от тези сини перли съдържа 84 калории, 21 грама въглехидрати и почти 4 грама фибри. Боровинките са опаковани с антиоксиданти, включително витамин C. Боровинките помагат за предпазване от рак на простатата и глаукома.

Шоколад

30 гр. черен шоколад на ден може да направи така, че тялото ви да се чувства добре. Най-доброто на шоколада идва от какаовите зърна. Колкото по-тъмен шоколад, толкова повече хранителни вещества получавате. Шоколадът е мощен антиоксидант, който доказано спомага за намаляване на възпалението и за намаляване на кръвното налягане.

Сладки Картофи

Един среден на размер сладък картоф, съдържа повече от 400% от дневната си доза бета-каротин (антиоксидант форма на витамин А) и на антиоксидант ликопен. Той също е добър източник на витамин С, фибри и калий.

Киноа

Една чаша киноа съдържа 8 гр. протеин, 15 процента от дневната ви доза желязо и много енергия за производство на В-витамини. Киноата също е едно от малкото растителни храни, които съдържат всички незаменими аминокиселини, плюс това е без глутен.

Бадеми

Бадемите имат огромно съдържание на ненаситени мазнини, протеини и антиоксиданта витамин Е. Те са добър източник на фибри, рибофлавин, магнезий, фосфор и мед. Изберете безсолни сурови или бланширани бадеми, за да сте сигурни, че са с ниско съдържание на натрий.

Кисело мляко

Киселото мляко съдържа незаменими амино киселини, значителни количества калций, калции. Калцият, който се съдържа в киселото мляко е важен за поддържането на кръвното налягане и водно-солевия баланс в организма. Най-важното, което е открито за киселото мляко е неговата способност да увеличава количеството на “добрите” бактерии в храносмилателната система, като по този начин подобрява храносмилането, изчистването на организма (т. е. подпомага и черния дроб) , подобрява имунната система и действа противораково.

Боб

Фасулът е не само добър за вашето сърце, но е добър и за вашия портфейл. Бобовите зърна са богати на белтъчини, въглехидрати и фибри. Консумацията на боб спомага, за да се намали риска от рак на дебелото черво и намалява холестерола.

Яйца

Яйцата се смятат за най-перфектният протеин. Яйченият белтък се усвоява почти изцяло и съдържа много аминокиселини. Освен всичко друго яйцата са много подходящи и при малокръвие. Средната маса на едно яйце е 60 г и съдържа средно 85 ккал. Вареният яйчен белтък се усвоява добре и веднага повишава собствените белтъчини в човешкото тяло. Влияе и на образуването на антителата.

 

ХРАНИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИТЕТА

Кулинари ви показва как да се предпазите от простуда и грип. Консумирайте повече от тези свежи храни, за да изградите силен имунитет.

Яжте бадеми, кашу или орехи, те са пълни с витамин Е, антиоксидант, който помага на организма да изхвърли свободните радикали от тялото и създава антитела, които се борят с бактериите, които ви карат да се разболеят.

Ядки

Цитрусови пловове

Така известният витамин С помага в борбата с инфекциите и е добър антиоксидант, този витамин присъства във всички цитрусови плодове (портокал, грейпфрут, лимон, лайм, мандарина и др.). Цитрусите не са ви любими? Тогава консумирайте чушки – те имат повече витамин С от един портокал!

Скариди

Скаридите може да имат холестерол, но те също така са с изключително ниско съдържание на мазнини и съдържат антиоксидант селен. Селенът е минерал, необходим в малки количества и работи в подкрепа на здрава имунна система.

Кисело Мляко

Киселото мляко задвижва производството на вещество, наречено гама-интерферон, което помага да се спре репродукцията на вируси. Едногодишно изследване на университета на Калифорния показва, че хората, които са консумирали ежедневно 3-4 чаши кисело мляко, са имали 25% по-малко настинки от тези, които не са.

Зелен Чай

Зеленият чай е с необичайно високо съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите защитават организма от свръхпроизводството на свободни радикали, които могат да навредят на протеините, мазнините, въглехидратиге и ДНК в тялото. Ако не обичате зелен чай заради горчивия му вкус, можете да му сложите лъжичка мед. Мляко? В никакъв случай!

 

ЗАЩО ИМАМЕ НУЖДА ОТ ФИБРИ?
11 НАЧИНА ДА ПОЛУЧАВАТЕ ПОВЕЧЕ ФИБРИ ПО ВРЕМЕ НА ДИЕТАТА ВИ

Фибрите помагат за отслабване и са особено ценни за поддържането на здравословно тегло. Открийте кои храни съдържат най-много и им се насладете.

Крушите съдържат голямо количество фибри. Само една круша съдържа 5 грама фибри. Заедно с правилна диета и физически упражнения, яденето на круши може да ви помогне да отслабнете, като ви дава фибрите от които се нуждаете.

Круши

Малини

Всички тези малки семенца осеяли малините са отговорни за високо съдържание на фибри в тях. Една чаша от тези нискокалорични, сладко-тръпчиви плодове ви дава 8 грама фибри. Насладете им се с кисело мляко за закуска или десерт.

Овес

Овесът е чудесен начин да си набавите фибри и да помогне за понижаване на холестерола. Започнете деня си с чаша сварено овесено брашно и ще получите 4 грама фибри, добавете и нарязан банан (или още по-добре, добавете банана, докато готвите овесената каша – той ще придаде мекота към овесена каша) за допълнителни 3 грама фибри.

Артишок

Един единствен варен артишок съдържа невероятните 10 грама фибри и само 65 калории, много подходящ за хора подложени на диета

Грах

Скромният грах, независимо дали е замразен, варен или сушен, е вкусен и евтин източник на фибри. Една чаша грах ви набавя 16 грама фибри, а замразения 9 грама след готвене.

Пълнозърнести Спагети

Както подсказва името им, пълнозърнестите спагети (паста) се произвеждат от пълнозърнесто брашно. В този процес се запазват и трите слоя на зърното (ядро, трици и ендосперма) и спагетите, направени от такова брашно, съдържат повече естествени фибри, протеини и микронютриенти.

Бадеми

24 ядки ви дават 4 грама фибри. Бадемите заедно с една ябълка или круша за закуска ще ви набави почти половината фибри, от които се нуждаете ежедневно.

Булгур

От всички пълнозърнести храни, вареният булгур съдържа най-много фибри, 8 грама на чаша.

Боб

Фасулът е един от най-добрите източници на фибри: 1 чаша дава от 12 до 19 грама фибри.

Тиква

Чаша тиква дава 6 грама фибри. Крем супата от тиква освен полезна е и вкусна.

Пуканки

Пуканките са пълноценен зърнен продукт и източник на висококачествени въглехидрати. Освен това са нискокалорични. В една порция пуканки без масло (но с подправки) се съдържат само 33 килокалории. В подправените с масло пуканки килокалориите са 133. Пуканките са много засищащи, но не развалят апетита. Все пак основното им предимство е, че съдържат много фибри – около 4 грама във всяка порция. За да бъдат полезни обаче трябва да си ги приготвите сами, а не да използвате такива от пликче.

Facebook Twitter Google Plus Pinterest

Add to Favourites

Post navigation