10 странни забрани по време на Олимпийските игри в Лондон

5
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

С приблизителна цена от 14,46 милиарда щатски долара, Олимпиадата в Лондон създаде редица скъпи логистични и инфраструктурни предизвикателства. Тя стана причина и за най-голямата операция по сигурността в мирно време в историята на Обединеното кралство, която възлиза на стойност от около 877 милиона долара. Британските военни предприеха сериозни мерки, в това число мобилизирането на над 17 000 войници в и извън Лондон по време на Игрите и разполагането на ракетни части по покривите на жилищни сгради.

С толкова много внимание към сигурността, влизането в Олимпийските обекти може да накара зрителите да се почувстват като на проверка на летище, пише сайтът на телевизионния гигант CNBC. Точно както на летище, има ограничение за внасянето и употребата на определени предмети. Организационният комитет за Олимпийските игри в Лондон също публикува списък с неща, които са забранени или ограничени. И въпреки че повечето от елементите в този списък, като например оръжия, алкохол, наркотици, фойерверки, течности, спрей и домашни любимци, изглеждат съвсем на място, има някои от тях, които определено звучат странно и забавно.

1. Устройства, създаващи шум

Един от най-ярките спомени за Световното първенство по футбол през 2010 г. бяха вувузелите – местните музикални инструменти, във вид на пластмасови рогове, които озвучаваха всяко едно събитие с характерния си звук. По време на Олимпийските игри в Лондон всякакви устройства, издаващи звуци – като вувузели, въздушни клаксони, барабани и свирки са забранени. На стадион Уембли пък са забранени футболните дрънкалки, тромпетите, кречеталата и всички други музикални инструменти.
Светлинните устройства като лазерни показалки и светкавици също са забранени, тъй като употребата им може да окаже пряко отражение върху резултатите от състезанията.

2. Персонални wireless точки за достъп до интернет и 3G хъбове

Личните мобилни WiFi хотспотове, който позволяват на безжичните устройства да се свързват към интернет, са забранени по време на цялата Олимпиада. Въпреки че ползването на таблети и смартфони се допуска на места, тези устройства не могат да бъдат използвани като точки за безжичен интернет достъп. Тъй като е много вероятно лондонската wireless система да бъде претоварена по време на по-големите събития, целта на забраната е намаляване цялостното използване на честотната лента.

3. Флагове на неучастващи в Олимпиадата страни

Знамената на страни, които не участват на Олимпийските игри, са забранени. 204 национални олимпийски комитета са представени на Игрите, в това число 196 независими държави.
Някои участници като Островите Кук и Пуерто Рико, са територии от по-големи държави, но се състезават под собствен флаг. Знамената на страни, които не участват са позволени, ако са “под шапката на страна участник”, като знамената на Англия или Уелс, например, които са част от Великобритания.
Въпреки че повечето държави в света участват, има няколко изключения като Южен Судан, който обяви независимост от Судан през юли 2011 г., но все още му предстои да се формира свой олимпийски комитет.

4. “Извънгабаритни шапки”

Преди малко повече от година, по време на сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, големите шапки бяха мания в Лондон. На Олимпийските игри обаче “извънгабаритните шапки” са ограничени, тъй като има вероятност те пречат на видимостта на други зрители.
Според указанията на комисията, олимпийският персонал може да помогне на зрителите и да определи какво представляват “извънгабаритните шапки”. Ако вашата шапка бъде обявена за твърде голяма, тя ще ви бъде конфискувана завинаги.

5. Материали за “Амбуш маркетинг”

Забранени са и “всякакви предмети или дрехи, които носят политически изявления или открита търговска идентификация, предназначени за амбуш маркетинг”. “Амбуш маркетингът” е стратегия, при която компаниите поставят своето лого с цел реклама по време на публично, спонсорирано събитие без да плащат за това, опитвайки се да се асоциират със събитието. Въпреки че “амбуш маркетингът” може да има най-различни форми, това ограничение цели да се попречи на неоторизираните компании да асоциират марките си с Игрите.

6. Велосипеди и скейтбордове

Въпреки че спортистите ги използват по време на състезанията, това не означава, че зрителите могат да се чувстват свободни да влизат с велосипеди, ролери или скейтбордове в спортните съоръжения. Те са прекалено големи, за да се съберат под седалка или в скута им, и определено ще пречат на другите зрители.

7. Уоки-токита, устройства за блокиране на телефони и радио скенери

Ако искате да комуникирате с приятелите си безжично по време на Олимпиадата, стойте далече от т.нар. уоки-токита. Те са забранени. Ограниченията на устройствата за блокиране на сигнала на мобилните телефони и на радио скенерите вероятно са свързани с опасенията от терористични атаки, тъй като те могат да бъдат използвани, за да прихващат комуникациите на персонала по сигурността.

8. Големи чадъри, стил голф

Метеорологичната прогноза за лошо време през дните на Олимпиадата в Лондон определено не е добра новина за зрителите. По-лошата обаче е, че до края на Игрите те няма да могат да се пазят от дъжда.
Големите чадъри, използвани най-вече по време на голф турнири, могат да закрият гледката на други зрители и затова са забранени. Вместо тях се ползват дъждобрани.

9. Топки, ракети, фризбита и други “снаряди”

Представете си, че сте състезател по плажен волейбол, играете последния гейм в мача и имате възможност да се качите на стълбичката на победителите, когато някакво фризби прелита до вас. Разсейвате се, пропускате последния блок и мачът свършва…
Олимпийският комитет иска да предотврати подобни или по-лоши сценарии. Затова всичко, което може да бъде хвърлено или изстреляно по време на спортно събитие, не може да бъде внасяно от зрител. Охраната пък има последната дума по отношение на това кое е “снаряд” и кое не.

10. Прекомерни количества храна

Всеки, който някога в живота си е ходил на кино, на професионално спортно състезание или на концерт, знае, че е доста по-евтино да се нахраниш преди това. Олимпиадата също не е изключение. По време на Игрите бутилката от 300 мл бира Heineken струва 4.20 паунда (6.50 долара), а чиния ориз с къри 8.50 паунда (13.15 долара). Бутилка вода може да бъде закупена срещу 1.60 паунда (2.50 долара).
Тези високи цени ще накарат хората да си носят храна от вкъщи, но разрешените количества са стриктно ограничавани от Олимпийския комитет. Целта естествено е партньорите на Игрите, като Coca-Cola, McDonald’s и Cadbury, да реализират по-големи печалби.

Коментари

коментар(а)

Подобни: Великобритания, забрани, олимпиада