Логата на 10 световни компании крият неочаквани тайни

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Логата на световните компании крият неподозирани тайни, които са отвъд основното им предназначение – да бъдат красиви символи, представящи съответната марка. За нас бе любопитно да научим, че почти всяка тяхна извивка, нейните дължина, дебелина или цвят, имат съществено и понякога – скрито значение. Представяме ви 10 известни лога и смисъла, който се крие зад тях. Подборът е на сайта adme.ru.

Hyundai

Мнозина си мислят, че логото на корейския автомобилен конгломерат Hyundai представлява първата буква от името му и нищо повече. В действителност буквата Н символизира ръкостискане между двама души (от едната страна е клиентът, от другата – представител на фирмата).

Adidas

Названието на компанията за спортни стоки Adidas е образувано от имената на нейния основател Адолф Даслер. Логото й е променяно няколко пъти, но в него винаги са присъствали емблематичните 3 ленти. В момента те образуват триъгълник, стилизирано изображение на планина. Така те символизират пречките и предизвикателствата, които трябва да бъдат преодолени от всеки спортист.

Apple

Роб Янов, дизайнерът, изработил логото на Apple, разказва: „Купих цяла торба с ябълки, изсипах ги в купа и ги рисувах една седмица, стараейки се да опростя детайлите. Отхапването (и изяждането) на плодовете беше част от експеримента, а по щастлива случайност „хапка“ (bite, звучащо като byte на английски – бел.авт.) се оказа компютърен термин.

Sony Vaio

Първите две букви от логото на производителя на компютри и лаптопи Sony Vaio представляват вълна, символизираща аналоговия сигнал, а последните две приличат на цифрите 1 и 0, които са символи на цифровия сигнал.

Amazon.com

На пръв поглед логото на онлайн платформата за търговия Amazon.com не крие нещо необичайно, но всъщност то ни помага да разберем по-добре философията на марката. Жълтата стрелка прилича на усмивка, т.е. тя внушава, че от Amazon искат да направят клиентите си щастливи. Освен това тя свързва буквите А и Z (първата и последната от английската азбука), намеквайки, че в този магазин има всичко – от „A до Z“ (или от „А“ до „Я“).

Toyota

Мнозина сравняват логото на японския автомобилен производител Toyota с каубойска шапка. В действителност то представлява стилизиран образ на ухо на игла с конец в него. Така компанията припомня откъде е започнала – в началото Toyota се е занимавала с производството на тъкачни станове. В логото й се съдържа и още един скрит детайл: отделните му части съставляват буквите от името на компанията.

Формула 1

Ако се вгледате в празното пространство между буквата F и червените ивици в логото на състезанието за болиди „Формула 1″, ще откриете цифрата 1. Освен това изображението е създадено именно така, за да внушава усещане за висока скорост.

Toblerone

Една от най-популярните компании за производство на шоколад – Toblerone, е основана в швейцарската столица Берн. Тя е наричана и „град на мечките“. Ето защо Toblerone са включили в логото си силует на това красиво и величествено животно.

LG Electronics

Основният символ в логото на южнокорейския производител на електроника LG Electronics е стилизирано лице на усмихнато човече. Според официалното описание на марката, то показва ангажимента на компанията за осъществяването на „човешки“ отношения с всички клиенти.

Coca-Cola

Макар и рядко, скритият смисъл в графичния символ на дадена компания би могъл да е плод на чисто съвпадение. Така например, в логото на производителя на безалкохолни напитки Coca-Cola в пространството между буквите O и L може да видите… датското знаме. Компанията го използва активно в своя полза по време на рекламната си кампания в Дания.