Бягаща пътека и фитнес уреди

2
Добави коментар
Iva82
Iva82

Бягащата пътека е страхотно фитнес изобретение с прекрасна история. Малко хора знаят, че първоначално подобни машини са използвани за да се впрегне силата при различни операции в бита на човека от старо време, като например да се смели житото – за целта са се впрягали хора и животни в подобни на днешната бягаща пътека уреди.

В друг период от историята пък такива уреди са използвани като наказание за затворници – осъдените се застояват твърде много на едно място и за да бъдат раздвижвани, пък и за да се използва тяхната сила за целите на някаква работа, английският инженер сър Уилям Кубит изобретил устройство, подобно на колело за хамстер, върху което затворниците били наказвани да вървят – хем да раздвижат тела, хем да помелят житце.

В днешно време бягащата пътека продължава да е мъчение за много хора, но като фитнес уред е и задължително удоволствие за всички поддържащи тялото си. Разликата е че същите тези хора доброволно се подлагат на физически упражнения в желанието си да изглеждат привлекателни, или да подобрят здравословното си състояние.

Днес бягащата пътека е едно от най-разпространените устройства за кардио тренировки, което се използва във фитнес залите, както и в милиони домове по света. Подобни машини се използват и в медицината, където бягането върху подобни пътеки е важно, тъй като човекът седи на едно място, което позволява на различни измервателни уреди да следят състоянието му по време на натоварване. Така се откриват сърдечно-съдови или заболявания на белите дробове.

В Предимството на бягащата пътека е, че с движенията позволяват да се предостави контролирано натоварване, особено когато се търси бягане под определен ъгъл, а освен това компютър измерва поведението на сърцето, измерва разстояние и брои изгорени калории, а също така упражнението не зависи от никакви атмосферни условия – бихте могли да го практикувате у дома си когато пожелаете, дори да наблюдавате телевизор в същото време.

Поради тези причини бягащата пътека днес е царицата на фитнес уредите, без която никой спортуващ не може да постигне желаното стегнато тяло. Ако трябва да избирам един единствен фитнес уред безспорно това ще е бягащата пътека.