Велоергометър

1
Добави коментар
Iva82
Iva82

Велоергометърът е устройство, чиято традиция, колкото и странно да звучи, датира още от края 18 век, като за дядо на това се устройство се приема известният Гимнастикон – изобретение на Франсис Лоундес, което имало за цел да раздвижва ставите „една по една или всички едновременно.” Тогава обаче, макар да е имала сходни цели, формата на Гимнастикон е била доста по-различна от устройството, което познаваме днес.

Днес велоергометърът е един от най-популярните фитнес уреди, като формата наподобява велосипед без колела, който не се движи, а седи на едно място колкото и усърдно да въртите педалите и колкото и енергия да влагате. Освен че не ви придвижва, велоергиметърът има за цел да бъде използван за упражнения, като в замяна измерва усилията, които сте приложили върху него. Най-просто казано, това е един стационарен велосипед с вграден ергометър.

Някои велоергометри разполагат и със свързано с педалите кормило, което позволява да се тренира едновременно и горната част на тялото. Също така някои модели предлагат и възможност педалите да се въртят назад, което натоварва антагонистичните мускули, което иначе не се натоварват по време на въртенето в предна посока. Други уреди от рода на велоергометъра са с регулиран маховик и се използват за имитация на каране на велосипед в пресечена местност и честно са част от груповото аеробно упражнение наречено спининг. Съществуват и мини варианти, които не разполагат със седалка и кормило и се използват единствено за упражнение, без да се симулира реалното каране на велосипед.

Велоергометрите се използват основно като фитнес уред, който да повиши общото състояние на трениращия, или като тренажор, който да подготвя трениращия за велосипедни състезания. Уредът се използва много и като средство за физиотерапия, тъй като предлага сигурно, слабонатоварващо ставите упражнение.

Велоергометрите се използват широко и за нуждите на хората, които желаят да отслабнат. Удобството, което предлагат спрямо реалното каране на велосипед е това, че отнема по-малко време между удобството на дома и реалното упражнение, а освен това не се налага да се съобразявате с мястото, атмосфертните условия и пространството, което ще изминете. Друг плюс на велоергометъра е възможността да регулирате трудността, да измервате резултатите си и да тренирате антагонистични мускули, които при колоездене остават ненатоварени.

Вижте повече за фитнес уреди в Спортен склад.