Българите в Турция не се интересуват от референдума у нас

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Българите в Турция не проявяват голям интерес към насрочения от президента за 25 октомври референдум, на който гражданите ще кажат дали да се въведе електронно гласуване.

Това обяви министърът на външните работи Даниел Митов след заседанието на Министерския съвет. 

Той обясни, че при някои секции в Испания за момента също липсва интерес към допитването, което се провежда едновременно с местните избори у нас.

По думите на Митов ЦИК ще е длъжна да открие зад граница повече от 430 секции, където такива е имало през последните 5 години и в които са гласували не по-малко от 100 българи. „Има риск обаче в някои държави да липсва голям интерес към гласуването и да бъдат отворени секции, в които на практика няма да се явят голям брой граждани“, обясни министърът.

Той обяви и че съществува и риск да не бъдат попълнени секционни избирателни комисии (СИК). „Апелирам партиите да съдействат и да попълнят своите квоти“, обърна се той към политическите партии.

Друг риск, който не е съобразен според министъра, е че хората, които трябва да се командироват в СИК няма да могат да гласуват за местния вот.

„Това означава, че трябва да намерим формула, по която да командироваме тези хора, защото практически възниква конфликт между конституционно право на българските граждани и тяхното административно задължение“, изтъкна Митов.

Той припомни, че на последните избори около 600 души от родната администрация са проявили желание да участват в изборите зад граница. 388 са били командировани.