Велосипеди

1
Добави коментар
Iva82
Iva82

Всеки съвременен човек знае що е то велосипед. Неизменната част от съвременната човешка култура е едно от най-популярните превозни средства, като в развития свят е и предпочитано средство за придвижване в градската среда, където вече място за автомобили няма. Велосипедът е уред за придвижване, който ви тренира без да иска от вас нищо повече от мускулното усилие да задвижвате педалите му и умението да балансирате върху него.

Велосипеди се появяват в Европа през 19 век и към момента вече са продадени над милиард копия в световен мащаб – два пъти повече от броя на произведените автомобили. Името велосипед идва от латинските думи velox и pes, в буквален превод „бързи крака”.

За бащинството на велосипедите спорят много изобретатели, но за първи прототип се приписва изпълнението на немския професор барон Карл фон Драйс, който изобретява т.нар. дрезини – нещо наподобяващо днешните велосипеди, но с дървена рамка и без педали. За придвижване са използвани краката, които подобно на Флинстоун е трябвало да бъдат тътрузени по земята за да се придвижва устройството в желаната посока и да бъде управлявано с кормило. Педалите се появява едва около 1860 година, когато французите Пиер Машо и Пиер Лалман предлагат новата функционалност като поставят педали на предното колело на велосипеда, което е дори малко по-голямо от задното.

Постепенно моделът се доразвива, като естествено седалката се измества по-назад, а педалите вече управляват задното колело. Започва да се мисли и за по-различни материали, с които да се конструират велосипедите –използваните дотогава дърво и желязо се заместват със стоманени тръби, както и каучукови гуми.

Важно ново изобретение е това на спирачките, тъй като обувките на ползвателите се износвали твърде бързо при липсата на удачен начин за спиране. Те се появяват около началото на 20 век, а този век се оказва и достатъчно плодотворен за допълнителното развитие на велосипедите. Интересът към тях расте, като леко се забавя при появата на автомобила, когато за 2 десетилетия бива изместен и оставен за използване приоритетно от децата. След 60-те години обаче интересът към велосипедите се възобновява, а днес можем да кажем, че конкуренцията с автомобили отново започва да носи повече победи за велосипеда, който все повече изглежда като логичния избор на бъдещето.

Вижте повече за нашите спортни колела в магазините на Спортен склад.