Отбелязваме 130 години от Съединението

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес отбелязваме 130 години от Съединението на България с Източна Румелия. Съединението става на 6 септември 1885 година. Тогава изстрадалият ни народ отхвърли една несправедливост, наложена от Великите сили чрез Берлинския договор от юни 1878 г. и обединява Княжеството с автономната област в Османската империя – Източна Румелия.  

В цялата страна ще бъдат отслужени молебени и ще се проведат тържества с поднасяне на цветя и венци по повод празника. 

В София церемонията ще се състои от 11.30 ч., пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81. В програмата за празничното честване на годишнината ще вземат участие Националната гвардейска част, Мъжки вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Василка Сугарева.

Честванията в Бургас ще стартират от 10.00 часа на площад “Атанас Сиреков” с ритуал по издигане на националния флаг на Република България и флаговете на Европейския съюз и на Община Бургас.

В 10.30 часа пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк /до Военен клуб-Бургас/ ще бъде отслужена заупокойна молитва. Веднага след това ще бъдат положени венци и цветя на признателност към всички, паднали в Сръбско-българската война от 1885 г., довела до Съединението на България.