10 неща за женския оргазъм, които е добре всеки мъж да знае

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

Вълнуващ и интересен сам по себе си, женският оргазъм е и много сложен и широко дискутиран

Още преди 60 години изследователи са поставили въпроса за оргазма като лек, но и днес той продължава да бъде обект на голям интерес.

„Женският оргазъм е забулен в много тайни и заблуди и в резултат може да доведе до противоречиви очаквания сред партньорите“, казва Сюзън Келог-Спат, директор по женска сексуална медицина в Академичния център по урология в Брин Мор, Пенсилвания.

Ето 10 неща за женския оргазъм, които би било добре всеки мъж да знае, които споделят колегите от framar.bg:

1. Никой не е сигурен защо жените имат оргазъм

От еволюционна гледна точка причината за мъжкия оргазъм е ясна, но все още не знаем тази за женския оргазъм (ако изобщо има такава). Най-често срещаните хипотези за това защо жените имат оргазъм са това, че може да подпомогне оплождането, повишава връзката с партньора или подобряване на избор половинка.

2. Женският оргазъм е по-вероятно да се случи с годините

Според Национално проучване на сексуалното здраве и поведение през 2010 г., в което участвали жени между 18 и 59 години, по-напредналата възраст е свързана с по-висока вероятност за оргазъм по време на маструбация. Няма значителна промяна в шанса за оргазъм с партньора.

3. Защо жените го симулират?

В случай, че не сте чували, някои жени (между 53 и 67% според различните проучвания) симулират оргазъм. Сред най-честите причини за това са чувството на несигурност за възможна сексуална дисфункция, увеличаване на възбудата, а някои дами просто искат да се приключи с тази спална лудория.

4. Около 10% от жените имат проблеми да стигнат до оргазъм.

Редовното затруднение при достигането на оргазъм се нарича аноргазмия. Това може да се случи по много различни причини – физически, психологически и ситуационни. Някои жени изпитват аноргазмия, въпреки че са били в състояние да достигнат оргазъм по-рано.

5. Мъжете не са единствените, които еякулат

Еякулацията както при мъжете, така и при жените е отделна телесна функция от оргазма. Докато двете неща често се появяват заедно при мъжете, то между 10 до 50% от жените също еякулират течност по време на оргазъм.

6. Не всички оргазми са интензивни като земетресение

По строга дефиниция оргазмът е физически рефлекс, когато мускулите, които са били стегнати по време на секс, се отпускат и връщат в състоянието преди възбуда. Някои жени изпитват топлина, телесни вибрации и ударна вълна, но други дори няма да забележат своите оргазми.

7. Оргазмите са ползвани като лек за истерия.

В продължение на векове истерията е термин за женски проблеми като слабост, раздразнителност и нервност. Медицински специалисти понякога използвали оргазма за лечение на истерия, защото се е смятало, че освобождава токсични дамски флуиди.

8. Жените не стигат непременно по-трудно до оргазъм

Оргазмът при жените обикновено е по-различен от този на мъжете, но това не означава, че заслужава репутацията на по-труден.
„Много жени имат голям брой повтарящи се модели на възбуда и оргазъм“, казва Келог-Спат. Въпреки това често отнема повече време на жените да стигнат до оргазъм (между 7 и 20 минути) и като цяло се нуждаят не само от вътрешна стимулация, но и от външна.

9. Външната стимулация е ключът към женския оргазъм

Жената е най-вероятно да изпита оргазъм чрез стимулация на клитора. Това може да се прави ръчно, орално, с вибратор, или чрез различни сексуални позиции. Дори и с правилно стимулиране, не забравяйте, че повечето жени още се нуждаят от известно време, за да стигнат до него.

10. Оргазмите са ползвани като лек за истерия

В продължение на векове истерията е термин за женски проблеми като слабост, раздразнителност и нервност. Медицински специалисти понякога използвали оргазма за лечение на истерия, защото се е смятало, че освобождава токсични дамски флуиди.