Обвинените за измама Албенко и Борислав остават в ареста

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Районен съд – Първомай наложи мярката задържане под стража на двамата задържани за телефонната измама в Дебър. Според прокуратурата тя е в особено големи размери и има обосновано предположение, че Албенко Методиев и Борислав Димитров са „възбудили и поддържали в заблуда“ 80-годишната Елена Ангелова, че внукът ѝ се нуждае от 30 000 лв за спешна операция.

„Еквилибристиките“ на адвокатите на двамата не разколебаха съдия Монова. След рекордно дълго тайно съвещание, продължило около 5 часа, тя отсъди, че двамата остават „на топло“.

По време на разглеждането на мярката за неотклонение в зала станаха известни няколко любопитни факти. Албенко Методиев е осъждан и е излежал последна присъда за кражба преди повече от 10 години. Той е човекът, който е отишъл да вземе парите от баба Елена. Според адвоката му Капка Гергинова към него не може да има претенции за останалата част от парите, защото след това възрастната жена сама е показала сейфа, скрит под хладилника и печката в кухнята ѝ и дори е помогнала той да бъде разрязан. Адвокат Гергинова е убедена, че клиентът е ѝ само муле. Според нея той е съдействал изцяло на полицията, направил е пълни самопризнания и е изпълнявал техни указания, като по този начин е помогнал да бъде задържан и Борислав Димитров. Извън зала стана ясно, че Албенко е задържан почти случайно, по сигнал подаден на 112, на път към мястото на което е трябвало да се срещне с другия обвиняем. Защитничката  му спомена, че той дори е дал пари, за да бъде сложен бензин в полицейския автомобил, в който е бил качен. Това от своя страна предизвика реакция от страна на  адвокат Красимир Елдъров, който постави въпроса за произхода на тези пари, а това доведе и до кратко спречкване между застъпниците на Албенко и Борислав.

Елдъров имаше претенции за изписването на сумата в чуждестранна валута. Според него е недопустимо в български съд да се говори за евро и долари, а не в български лева. От неговата пледоария стана ясно, че внукът на Елена Борисова е 34-годишният Ангел Янков, собственик на „Марица Логистик сървис“ ЕООД, която развива дейността си в строително-монтажните дейности и ремонтно- възстановителни работи на промишлени и граждански обекти. Предприемачът обяснява голямата сума пари с недоверието в банковата система и възможността за срив. Сумата, която е обявена за открадна е толкова колкото е съобщил Ангел Янков, без да има документирано по никакъв начин, че това са били наличните в касата пари. Елдъров попита как може да е сигурна прокуратурата, че парите са точно 268000евро и 18000 долара, след като няма никаква отчетност и възможност за проследяване. Освен парите, адвокатът намекна, че в сейфа е имало и килограм злато под формата на бижута, но те не са предмет на престъплението и не се разглеждат в материалите по делото. По признание на прокуратурата не е намерена цялата сума пари.

Поведението на баба Елена Елдъров определи като неволно помагачество защото сама е улеснила достъпа до касата. Нейните действия не са мотивирани нито от Методиев, нито от Димитров. Случилото се той определи като ексцес – надвишаване на всичко обмислено и планирано.

Борислав Димитров категорично отхвърля да има вина за случилото се. Двамата обвиняеми отричат да се познават и да са поддържали връзка по между си по телефона.

След 10 вечерта, когато както се пошегува адвокат Елдъров „навън се надсвират, а в залата се надлъгват“ излезе и решението на съда – Албенко Методиев и Борислав Димитров“ остават в ареста с мярка задържане под стража. Обжалването ще е възможно на заседание на Пловдивски окръжен съд на 17 септември от 16 часа.