Русия закри американския културен център в Москва

1
Добави коментар
arbalet
arbalet

Американското посолство в Москва съобщи, че руските власти са закрили американския център в държавната библиотека за чуждестранна литература, предадоха информационните агенции.

В съобщение на сайта на посолството си уточнява, че библиотеката е прекратила споразумението с американското дипломатическо представителство за съществуването на центъра и е уведомила американските дипломати, че има намерение да смени директора на центъра и да поеме изцяло контрола върху дейността му.

От посолството напомнят, че центърът работеше през последните  22 години и беше място за срещи на московчани с американски писатели,  артисти, политици, астронавти.  
Само  през миналата година той е бил домакин на повече от 400 културни събития и е посетен от над 50 хиляди души.

Американският посланик в Русия Джон Тафт изрази съжаление във връзка с решението на руската страна да прекрати сътрудничеството  с посолството и да закрие центъра.
Той напомни, че по инициатива на Русия бе закрита най-голямата програма за обмен FLEX.

Бившата директорка на библиотеката Екатерина Гениева, която почина наскоро, през месец юли разказа за намерението на руските власти да закрият центъра. По думите й, руското министерство на културата е взело това решение без да обясни причините за него