Развенчаване на митовете за соята, защото тя е зеленчук и затова е полезна – Био магазин Bio Drink

6
Добави коментар
ivokumchev
ivokumchev

Има ли истина в митовете за соята?

Соята е зеленчук, което означава, че е здравословен продукт – ФАКТ. Така че, целта на тази статия е да развенчае негативните митове за соята!

Мит 1: Соята причинява рак

По принцип, рискът от заболяване от рак е комбинация от множество фактори. Глобална статистика на раковите заболявания показва, че хормоно-зависимите форми на рак, такива като рак на гърдата и рак на простатата, са далеч по-разпространени сред населението в Азия в сравнение с европейското население. Нещо повече, доказано е, че сред вегетарианците (или веганите) риска от заболявания от рак е много по-малък в сравнение с останалите хора, въпреки че при тях консумацията на соя е по-висока, тъй като соята е основен източник на протеин. Твърдението, че соята е канцероген е абсолютен мит!

Мит 2: Сята причинява стерилност у мъжете

Този слух, че соята причинява стерилност, възниква благодарение на факта, че соята съдържа фитоестрогени (изофлавони), които могат да имат негативно влияние върху хормоналния баланс на мъжете. Тези предполагаеми ефекти са изследвани в множество научни трудове и нито един от тях до момента не е доказал, че соята причинява стерилност у мъжете.

Мит 3: Производството на соя унищожава дъждовните гори

Търсенето на соя нараства. Бразилия увеличи производството на соя от 43 милиона тона до 66 милиона тона годишно в периода от 2002 г. до 2012 година. През същия период 156 000 кв. км. дъждовни гори бяха почистени в бразилската част на Амазония.

Причината за нарастващото търсене на соята е в нарастващата глобална консумация на месо, а не в налаганите веган тенденции (вегитариански тенденции). Директната консумация на соята като храна представлява само 6% от глобалната соя реколта.

Особено важно е да е обръщате внимание на произхода на суровината, когато купувате соеви продукти. Чрез насърчаване и разширяване на отглеждането на соя в ЕС и Австрия е необходимо да се внасят все по- малки количества отвън, което пък дава все по-малко основания за притеснения относно унищожението на дъждовните гори.

За производството на Joya продуктите се използва само соя, която се отглежда в Австрия и не съдържа ГМО съставки!

Заключение:

Разбира се, не трябва да ядете само и единствено соеви продукти, както не ядете само и единствено моркови или ябълки. При хората, които не страдат от алергия към соята, консумацията на тофу, соеви напитки или десерти има положително влияние върху цялостното здравословно състояние, особено ако продуктите са произведени от соя, отгледана в Австрия.