Минчо Хубенов и синът на Бор Чвор – виновни за задържането на полицейските шефове в Първомай

2
Добави коментар
arbalet
arbalet

На специална пресконференция на окръжна прокуратура Пловдив и ОД на МВР Пловдив бяха представени причините за задържането на полицаите от РУП Първомай и Асеновград. Окръжен прокурор Румен Попов представи някои от по-фрапиращите случаи , станали причина за разследването и задържането на Васил Налбантов и заместникът му Румен Дичев.

Сред тях са прикриването на незаконния добив на инертни материали от Минчо Хубенов и престъпленията извършени от Борислав Минев.През 2012 година пред няколко свидетели Борислав Минев е причинил ПТП, но като водач е записано друго лице. По-късно собственикът на Бор Чвор- баща на Борислав Минев е подарил на шефа на полицията луксозно возило. За да се прикрие подкупа колата е регистрирана на трето лице. Същият младеж на два пъти е отвличал и пребивал хора, престъпление, което не е отразено според прокурор Попов. Прикриването на жалби и сигнали на други престъпления какъвто е случаят с откраднатите в село Караджалово коне е довело да по-сериозни престъпления. След като в РУП – Първомай са отказали на собствениците да разследват кражбата, те са предприели саморазправа със заподозрения, довели до неговото убийство.

Според представените от прокурорите и представителите на МВР в Първомай едва ли не съществува страх у хората и те не желаят да подават жалби и сигнали в районното управления, а положението определят като феодален строй.

По време на проверката е установено, че 80% от наличния състав на РУП в Първомай е извършвала частна дейност – кафе-машини, дърводелски услуги, земеделие.

Задържаните са общо 15 човека, от тях 7 са служители на МВР.  В Първомай освен Налбантов и Румен Дичев се разследват още двама служители на МВР и лицата, чиито престъпления са прикривани – Минчо Хубенов и Борислав Минев.

Повдигнатите обвинения са заради масови (средно по10 случая на седмица) неотработени разследвания „за да не се разкарва патрулната кола, защото подателят е възрастен човек или случаят е преценен като маловажен“.

Поробен репортаж гледайте в новините на еТВ в 19.30 часа.

Теодора Кирякова