Трети сме по загинали в катастрофи в Европа :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Снимка: google

Страната ни е на трето място в Европа по брой на загинали в катастрофи – 90 на всеки 1 000 000.

 

Годишно при пътни инциденти умират над 1,3 млн. души. За последните 10 г. у нас са загинали 10 хил. човека – колкото населението на Сопот или Банско, а броят на ранените е равен на живеещите в Перник, съобщава „24 часа”.

 

Черната статистика представи шефът на асоциацията на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров на среща на министрите по пътна инфраструктура във Варна.

 

Преди нас по брой загинали на пътя са Латвия – 106 на 1 млн. души, и Румъния – 91 загинали. На последните места са Малта – 26 жертви на 1 млн. души, Холандия и Великобритания – 28 на 1 милион.

 

Данните са на Европейската комисия за 2014 г. и са изчислени на базата брой загинали на 1 млн. население.

 

По думите на Тодоров загубите за икономиката ни от пътни произшествия са около 2% от брутния вътрешен продукт, или 1, 2 млрд. лв.

Според Тодоров основната причина за катастрофите е превишената скорост. “Не трябва да има аргументи, че пускайки нови пътища и магистрали, увеличаваме скоростта”, каза той.

 

Тодоров добави, че високата скорост може да се контролира чрез използването на технически средства, които сега са малко.

 

“По пътищата трябва да се поставят 350-400 стационарни камери за контрол на скоростта”, каза Тодоров. В момента те са 24. Можело да се обмисли общините също да слагат камери, защото знаели опасните участъци на тяхна територия.

 

Тодоров пресметнал, че у нас има 30 проблемни участъка, където често ставали катастрофи. Такъв бил пътят Бургас–Созопол, където всяка година загивали 10-12 души, но след поставянето на мантинели и разделянето на пътните потоци, нямало убити.