Руската армия обмисля използването на роботи-хлебарки

3
Добави коментар
arbalet
arbalet

Изследователи са създали вдъхновени от вид гигантска хлебарка роботи-насекоми, които сканират помещения и наблюдават обкръжаващата ги среда, пише MailOnline. Оборудваните със сензори механизирани буболечки изминават 31 сантиметра в секунда. Технологията вече е привлякла вниманието на руската армия.

Бионичните хлебарки са разработени от инженерите Данил Борчевкин и Алексей Белусов от университета „Имануел Кант“ в Калининград. Всеки робот е дълъг десет сантиметра и е снабден с фоточувствителни датчици, както и със сензори, засичащи докосване, като това им позволява да засичат препятствия.

Прототипът изминава самостоятелно до 20 минути еднократно, но се очаква бъдещите модели да издържат по-дълги периоди от време. Белусов и екипът му работят върху камуфлажни покрития, които да направят роботите-хлебарки трудно забележими. В момента пълзящите машинки нямат камери, но конструкцията им дава възможност да носят тежест до 10 грама, което ще бъде достатъчно за миниатюрна преносима камера.

Изследователите са изучили движенията и поведението на първообраза на роботите-насекоми в природата – хлебарките Мъртвешка глава, които се срещат в Южна Америка. Екипът е работил в продължение на два месеца, за да създаде роботизирана версия, която имитира истинското насекомо възможно най-добре.

Планира се роботите да бъдат използвани за разузнавателни и наблюдателни мисии, включително за издирване на хора в бедствени зони. От университета посочват, че руската армия е проявила интерес към технологията и учените подготвят мостри, които да изпратят на въоръжените сили за тестване.