Най-известните ястия от арабската кухня

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

Плюс една рецепта за десерт от Kulinaria.bg

Арабската кухня е една от най-ароматните на света, повлияна значително от средиземноморските вкусове. Маслини, сушени плодове, ядки, сирена и други млечни продукти са само част от многобройните добавки при приготвянето на храната в арабския свят.

Арабската култура забранява свинското месо и употребата на алкохол, припомнят от foodpanda и изброяват още любопитни факти за една от най-вкусните кулинарни дестинации.  

За консумация например се допускат само храни, които са сертифицирани от ислямския закон. Всички араби ядат храни от най-висок стандарт – чисти и вкусни. На почит е и редовното пиене на чай, без значение по кое време на деня. 

Вкусовите обичаи в този регион на света са наследени от бедуините – пустинни хората от вътрешността на страната. Това се отнася например за консумацията на телешко, ориз, хляб, зърна, кисело мляко. 

Виж още: Рецепта за сьомга с арабски сос от Kulinaria.bg

Арабската трапеза е изпълнена с многобройни блюда – още от закуската та чак до вечерята. На масата присъстват различни разядки, месни деликатеси и зеленчуци. Много характерни са и сладките десерти (рецептата за един от които ви предлагаме най-долу). 

– Разядки

Хумусът е най-популярната гарнитура или по-точно разядка. Получена от нахут, тя може да има аромат на пушен патладжан или тахан. 

– Закуска

Най-популярната закуска е добре познатият и у нас дюнер: пита, пълнена с най-популярните за мюсюлманския свят видове месо – пилешко или агнешко. 

– Хляб

В арабската кухня на почит са и хлябовете. Особено т.нар. плоски хлябове, които се сервират с кисело мляко, риган, сирене или като подложка на месни ястия. 

– Салата

Арабите вярват много в здравословните свойства на зелените салати. Най-популярната е „Табуле“, със ситно накълцани домати и много магданоз.

– Десерти

Кухнята на този регион изобилства от добре сиропирани сладкиши – баклава, толумби, кадаиф. 

За най-традиционно ястие при арабите се смята „Кабса“. То се приготвя с ориз басмати и смес от подправки, включваща лук, кардамон, канела и чесън. Стафидите и бадемите се добавят като гарнитура.

Шишчета на скара, фалафели и печено цяло пиле са някои от другите основни арабски ястия, които обикновено си подхождат с ориз и доматено пюре.

Виж още: Интервю с Аднан Алахмад от дюнерджийницата „Афамия

Предлагаме ви и една рецепта – за арабски десерт с грис.

Продукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 1 ч.ч. грис, 125 г масло, 1 ч.ч. захар, 1 к.л. сода, 0,5 ч.ч. смлени орехи, 1 ванилия.
За сиропа: 20 мл лимонов сок (по желание), 20 г масло, 2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода.

Начин на приготвяне:

В купа смесваме всички продукти за основата и ги разбиваме добре. Изсипваме сместа в тавичка и печем на 180 градуса, до златисто (около 35-40 минути). Оставяме да изстине.

През това време в подходящ съд кипваме водата и добавяме останалте продукти за сиропа. Разбъркваме добре до пълното им хомогенизиране. Заливаме сладкиша със сиропа и сервираме охладен.

Източник: Foodpanda; Kulinaria.bg