Предимства на облицовките от винилов сайдинг

2
Добави коментар
dudalche
dudalche

В съвременното строителство и проектирането на къщи все повече се обръща внимание не само на добрата топло и шумоизолация, но на индивидуалния и стилен екстериорен дизайн.

В тази статия ще ви запознаем с един от добилите популярност и у нас през последните години материал, който съчетава в себе си функционалност, стил и изключително добри технически характеристики -виниловия сайдинг.

Родината на този строителен материал е Северна Америка, където дървен сайдинг се използва още през 19 век. Дървеният сайдинг обаче бил доста скъп, тъй като се изработвал от висококачествена дървесина, а и изисквал голяма поддръжка, което допълнително оскъпявало поставянето на материала.

Така през 50 – те години на миналия век се появил виниловия сайдинг, който бързо станал популярен сред строители, архитекти и потребители.

За какво се използва този материал и какви са неговите предимства?

Вече стана ясно, че този материал се използва за облицоване на различни сгради ( еднофамилни къщи, обществени и административни сгради ).

Предимствата му не са едно или две, затова ще ви представим само основните:

Едно от най – големите предимства на виниловия сайдинг е неговата функционалност. Освен, че предпазва къщата от различни атмосферни влияния, къщите, облицовани с него излъчват особен чар и индивидуалност.

Монтажът на материала е сравнително лесен и не се изискват специални скелета или инструменти, а най – интересно е, че може да се монтира без значение от сезона.

За разлика от фасадните бои и мазилки, сайдинга не се нуждае от поддръжка и е дълготраен материал.

Тъй като се изработва от поливинилхлорид ( PVC ), облицовката не се напуква, не се измята и практически не се нуждае от поддръжка. Достатъчно е да се измие и ще светне като нова.

Голямо разнообразие от цветове

На пазара можете да откриете много широка цветова гама винилов сайдинг, което е още едно предимство.

С този материал лесно можете да скриете някой неравности или малки дефекти по къщата, а ако под облицовката поставите топлоизолация, къщата ви ще бъде лесно и ефективно санирана.

Другото, което трябва да се отбележи, че за разлика от голяма част от фасадните мазилки, къщата, облицована със сайдинг може да „диша”.

Подходящи за облицоване с винилов сайдинг са както новопостроени еднофамилни и двуфамилни къщи, така и реновирани стари сгради.