5 хитринки за улеснение на домакинската работа

2
Добави коментар
boleyn
boleyn

За да бъде домът ти безупречен дори през летните дни, когато ти се иска да се поглезиш и да плануваш най-сетне отпуската, въоръжи се с няколко хитринки, които да са твоите помощници в ежедневието и грижата за дома.

За да бъде домът ти безупречен, въоръжи се с няколко хитринки, които да са твоите помощници в ежедневието и грижата за дома.

От мнения на добрите домакини и от личен опит избрахме няколко важни съвета. Ето ги и тях:

1. При пране

Има много тънкости в прането, колкото и на пръв поглед всичко да е ясно – пълниш пералнята, слагаш прах и омекотител и задълженията са ти приключили до момента, когато трябва да простираш. Уви, не е съвсем така. Знаеш ли, че за да се съхранят по-дълго циповете на панталони и рокли, трябва да ги закопчаеш, преди да ги пуснеш в пералнята. За да не се разпиляват чорапките и бельото и за да не попадат, там, където не им е работата, трябва да ги поставяш в специална мрежичка. Така ще си спестиш редица проблеми и разправии с техника по перални, ако не дай си Боже попадне малка дрешка в някой от маркучите на пералнята.

2. При гладене

Има дрехи, които не изискват грижа по време на гладенето, но има и такива, които все стоят намачкани, колкото и да се трудиш. Все пак, ако трябва да гладиш плисе е добре да хванеш бастичките с безопасни игли или от вътрешната страна да ги пришиеш с тънък конец.

3. При чистене на баня

Брилянтно изчистена баня, за която всяка домакиня мечтае. Уви, да се постигне този ефект, са ти нужни поне 2 часа киснене, заедно с плочките. За да улесниш работата си натрий с препаратите. Излез от мокрото помещение за 15-20 минути, като плътно затвориш вратите и се върни да изплакнеш с хладка вода. За безупречен вид и срещу неприятните капчици по плочките мини всичко с хавлиена кърпа или остави в банята да става течение и от само себе си да изсъхне.

4. При миене на съдове

Едва ли има домакиня, на която да е приятно да мие загорели тигани и тенджери. Спести си грижата с подходящ препарат, които само за няколко минути сваля всичко, а ако нямаш под ръка такъв то комбинация от оцет и сода за хляб може да ги замести, поне за този път.

5. За цветните дрехи в пералнята

За да не пускат цвят дрехите в пералнята поставете с прахта няколко капки оцет. Същото може да направите и ако новите обувки боядисват чорапите ви. За втория случай и лак за коса върши работа.