Размножителен период при зайците | Glog.info

2
Добави коментар
magnit
magnit

Женската зайкиня ражда 3-4 пъти в годината. Сватбуването започва още с първото затопляне на времето и нерядко се намират зайчета още през февруари или март, но гладът и неприятелите обикновено ликвидират плода на ранната пролетна любов. Най-често размножителният период трае от март до края на август. Самото сватбуване трае около едно денонощие. Често мъжките водят борба за някоя женска, като се хапят с резците и си нанасят жестоки удари с предните лапи.

Бременността на зайкинята трае 42-43 дни. Малките са 2-4. Раждат се прогледнали и напълно окосмени. Летните котила са обикновено по-многобройни от 3-4, понякога и 5 зайчета.

Зайкинята е отлична майка, въпреки че се твърди, че тези животни са доста срахливи, и се грижи за своите малки, като самоотвержено ги защищава, ако бъдат нападнати от малки хищници. Приплодите нарастват бързо, тъй като майчиното мляко е силно калорично – то е 6 пъти по-маслено от кравето мляко. Към осмия ден малките вече имат напълно развити зъби. Те напускат майка си около 21 дни след раждането и започват самостоятелен живот, като на следващата година вече са способни да създават поколение.

Това силно размножаване почти през цялата година и ранното полово съзряване е един от начините на приспособяването на заека за осигуряване на своето съществуване, понеже има много неприятели и е чувствителен към неблагоприятните климатични условия.