10 начина, по които успешните хора се справят със стреса

1
Добави коментар
boleyn
boleyn

Всеки изпитва стрес по време на работа. Факт е, че в малки дози стресът помага: държи ни нащрек, помага ни да изпълним сроковете, насърчава творческото мислене и придвижва хората и проектите  напред.

Но твърде много стрес вреди. Най-активните и ефективни хора имат
стратегии за справяне с излишния стрес, които им помагат да бъдат
спокойни и уравновесени – дори когато се налага да жонглират с дузина
проекти и срокове.

Как постигат това? С комбинация от следните тактики: 1. Направете си списък със здравословни реакции към стреса

Вместо да се опитате да удавите напрежението в храна или алкохол, да го излеете в гневен изблик или да притъпявате чувствата си с телевизия или интернет, опитайте се да направите списък със здравословни неща, които можете да правите, когато се чувствате под стрес.

Тренировките може да оглавяват списъка – дори една обикновена разходка или джогинг дават страхотен резултат. Йогата е изпитан начин за разтоварване. Други идеи може да включват дълъг отпускащ душ, обаждане на приятел, писане в дневник, любимо хоби, планиране на ваканция или търсене на нова (по-малко стресираща) работа.

2. Създайте си – и поддържайте – здравословни граници Лесно е в днешния свят да бъдем свързани денонощно, но това може да увеличи чувството ни за стрес. Започнете като си поставяте граници за времето, в което проверявате служебната си поща. Ако колегите или клиентите ви са свикнали, че ще отговаряте по всяко време, трябва да ги известите за новия си график. 3. Изключете

За да може наистина да се отпуснете, ви трябва време, в което да не работите и не мислите за работа. Започнете, като си създадете място в календара, което е само за вас и не е оцветено от задължения или грижи за работа. Вземете си отпуск и направете една истинска почивка далеч от работата.

Или, ако не можете да си осигурите свободно време, когато не сте на работа, ангажирайте се с дейности, които изискват цялото ви внимание и не могат да ви отвлекат от мисълта за работа. 4. Релаксирайте

Може да звучи глупаво, но когато сте „включени“ през цялото време, може да имате проблем с отпускането. Практикувайте медитация, йога, дълбоко дишане или друга отпускаща техника, която може да ви помогне да охлабите хватката на напрежението и да се отпуснете наистина в моментите, когато не работите.

Като бонус, много от тези техники могат да бъдат използвани на малки порции по време на работа, помагайки да релаксирате, когато усетите, че стресът започва да се натрупва. 5. Определете какво можете и какво не можете да контролирате

Ако нещо е напълно извън контрола ви, например реакцията на даден човек или градския трафик, няма полза да се стресирате. Вместо това се съсредоточете върху нещата, които можете да контролирате и им посветете цялото си внимание.

Виж още: Как се справят със стреса в различните страни по света 6. Премахнете прекъсванията

Започете, като изключите всички писукащи, дрънкащи и бипкащи сигнали на смартфона си. След това изключете нотификациите на електронната си поща и се опитвайте да я проверявате веднъж на час. Или – не дай си Боже! – веднъж дневно.

Можете да сложите надпис „не безпокой“ на вратата или на стола в офиса си, да изключите звъненето на телефона си за един час, когато наистина имате нужда да се концентрирате. Когато успеете да се съсредоточите напълно, ще се чувствате по-продуктивни и по-малко напрегнати. 7. Планирайте деня си по-реалистично

Свикнете не само да трупате неща в дневния си график, но действително да преценявате колко време ще отнеме всяко. Ако знаете, че имате четири неща, които ще отнемат по два часа всяко, лесно ще видите, че петият проект, който тъкмо е тупнал върху бюрото ви, няма да се случи в рамките на един 8-часов работен ден. Така можете да се адаптирате спрямо ситуацията, вместо да се опитвате да постигнете невъзможното всеки ден.

8. Погрижете се за тялото си

Стресът има реално физическо въздействие върху тялото ви. Опитайте се да смекчите негативните последствия, като се уверите, че се храните здравословно и си лягате навреме. В моменти на стрес не разчитайте на бързите закуски, кафетата и кока-колата. И се опитайте да си лягате в разумно време – дори да се работили до късно.

9. Определете приоритетите си

Най-ефективните и продуктивни хора знаят как да приоритизират времето си, за да работят върху най-важните неща. Дори когато имате задачи, поставени от шефа ви, може да си изясните приоритетите в разговор като този: „Получих новия проект тази сутрин, но мислех, че проектът, който ми изпрати(хте) вчера е наш основен приоритет. Може ли да изясним върху какво да се съсредоточа?“

10. Предприемете поне едно позитивно действие

Когато се чувствате напълно стресирани, помислете за поне едно позитивно действие, което можете да предприемете. Може да си направите списък със задачи и да си определите приоритети, да поискате допълнителни средства или дори само да откриете хумора в ситуацията. Ако можете да предприемете поне един положително действие да предприеме, всичко останало ще по-постижимо.