БАН пита: Кое е най-голямото научно чудо на България?

1
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Кои са десетте най-големи постижения на страната ни в сферата на науката? Този въпрос отправят от БАН в рамките на кампанията Научните чудеса на България. Сред предложенията са както българското кисело мляко, така и компютърът на Джон Атанасов, кирилицата, прабългарският календар и др.

Гласуването ще се осъществява на специален сайт. То ще е в две категории – “Научни чудеса на България” и “Млади откриватели”. Предложения в първата категория ще дават институтите и научните центрове на БАН, Министерството на образованието и науката, акредитираните университети в България, фирмите, които се занимават с иновации, Патентното ведомство. За втората категория номинации се очакват от средните училища и професионалните гимназии. 

Научните чудеса на България е част от голямата кампания, инициирана от в-к “Стандарт”, свързана с “чудесата на страната ни”. Целта е както да се припомнят големите открития и приноси, произлезли от нашите земи, така и да се насърчи научните интереси и търсения у младите хора. Младите победители в категорията за откриватели ще имат възможността да преминат стаж в БАН.