Най-странните фобии

3
Добави коментар
boleyn
boleyn

Фобиите засягат приблизително 1 на всеки 10 души по целия свят

Няма нищо лошо в страха. Това е чудесен инструмент в емоционалния ни арсенал, който ни помага по подходящ начин да се справим с дадена опасност или заплаха. Нашите предци щяха бързо да попаднат в мрежата на смъртта, ако страхът не ги беше научил да не потупват всеки саблезъб тигър, който срещнат.

Но подобно на всеки друг механизъм за оцеляване, човешките емоции понякога излизат извън контрол, поради което някои хора трябва да се справят и с един особен вид тревожно разстройство, известно като фобия. Нека изясним нещо – вие нямате фобия, ако просто се чувствате малко несигурно в присъствието на паяци с осем очи.

„За да бъде квалифициран като фобия, страхът трябва да бъде продължителен, интензивен, и човек да го изпитва по ирационален начин,“ казва психолога Ник Хаслам.“, пишат от obekti.bg. Той трябва също да бъде източник на стрес или да вреди по някакъв начин на професионалния и социалния живот.“ Тези мъчителни преживявания често са придружени от редица физически симптоми, като паника, изпотяване, гадене и треперене.

Фобиите засягат приблизително 1 на всеки 10 души по целия свят, а вие със сигурност знаете за най-често срещаните – паяци, змии, височини, и кръв. Всичко това може лесно да бъде обяснено, като погледнем назад към нашите предци и отчетем някои от непосредствените заплахи в тяхната среда, от където произлиза и относителната честота на този вид страхове.

Фобии могат да бъдат развивани и поради травматични преживявания или страховете на другите хора. Някои хора развиват страх от клоуни, защото са били изплашени в детството си.

Въпреки че в научната литература рядко въпрос за по-особени фобии, има истории и анекдоти за тях. Ето и някои от най-редките.

Хората с омхалофобия са ужасени от пъпа – обикновено когато докосват или биват докосвани на това място, но паниката може да бъде предизвикана и от негова снимка. Някои хора ги облива студена пот само при мисълта случайно да хапнат ястие, което съдържа чесън. Тези хора страдат от алиумфобия (от латинското име на Семейство лукови).

Хромофобията е страх от цветове. Понякога става въпрос за конкретен цвят, например червено или лилаво, които се наричат съответно еритрофобия и порфирофобия.

Оказва се, че не всеки обича слънчевите дни – хората с хелиофобия са ужасени от слънцето, или в частност от слънчевата светлина, и правят всичко възможно, за да я избегнат. По същия начин хората с хидрофобия не искат да се докосват до вода.

Но може би най-странната фобия е сидонглофобия. Това е страх от топки памук – обикновено хората не са способни да ги пипнат и дори се ужасяват от звука, който се чува, когато бива разкъсван.

Според Ник Хаслам има много други странни страхове: „Клиничната литературата документира фобии от гумени ленти, кукли, клоуни, балони, лук, диктовка, кихане, люлки, шоколад“. За щастие в днешно време когнитивно-поведенческата терапия помага за справянето с фобиите.