Fork and Spoon КЕКС С БАНАНИ

2
Добави коментар
micromirco
micromirco

Кекс с банани

Здравейте, приятели!

Скоро не съм публикувала (цели 3-4 дни 😀 ) и тъй като правих един чуден кекс, от която рецепта се поинтересуваха (звездни минутки), реших, че трябва да я публикувам тук, за да е по-удобно за всички (е, сега, няма да обяснявам ползите) 😀 Стига излишни приказки, ето я и рецептата. Кексът стана чуден, а и между нас казано е и изклюително лесен. 🙂

Необходими продукти:

2 яйца; 1ч.ч. захар; 1к.ч. кисело мляко; 1ч.л. сода за хляб; 1к.ч. олио; 1ч.л. бакплувер; 1 ванилия; 2с.л. какао; 2 банана.

Начин на приготвяне:

Разбивате за малко яйцата с помощта на миксер и при тях прибавяте захарта. Биете, докато почти спрат да се усещат кристалчетата. След това се добавя киселото мляко и олиото и отново се разбива с миксера, за да няма бучици от млякото. При тази смес започват да се добавят сухите съставки, като първо се слагат ванилията, бакплуверът и содата, а след това започва да се прибавя и брашното. Трябва да се получи доста гъста смес (аз до последно я биех с миксер). След като я приготвите я разделяте на две равни части и при едната прибавяте какаото, което трябва да е натурално. Разбивате отново и сместа е почти готова. Нарязвате двата банана на много малки парченца и прибавята по един в едната и другата смес и вече бъркането става с лъжица.

Избирате форма, в която ще печете кекса и я намазвате с олио, след това слагате и брашно, ако ползвате силиконова форма, това не е необходимо. С помощта на лъжица слагате във формата първо от бялата смес, после от кафявата и така, докато свършат и двете. По желание на дъното можете да наръсите орехови или други ядки, счукани на ситно.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 50-60 минути. Проверяваме с дървен шиш.

Глазура: (по желание)

Разтопяваме един млечен или черен шоколад на водна баня, важно е водата да не завира и шоколадът да се махне от водната баня, когато все още има ситни неразтопени парченца в него. Така постигаме до някаква степен темпериране. Не е нужно да го правите абсолютно по „правилата“, тъй като не е нужно шоколадът да запази еластичността си.

Е, добър апетит! 🙂

Like this:

Like Зареждане…

Related