Най-рейтинговите филми и сериали от 1990 г. насам

2
Добави коментар
Nelly_Nelly
Nelly_Nelly

Списъците са съставени от IMDB nо случай 25-годишнината на сайта, като доста от тв поредиците са анимационни

„Изкуплението Шоушенк“ и „Черният рицар“ са филмите с най-висок рейтинг в 25-годишната история на IMDB. По случай четвъртвековния си юбилей интернет базата данни за кино и телевизия събира 50-те топзаглавия от този период в два списъка: 25 филма и 25 сериала.

Виж още: 20 любопитни факта за „Изкуплението Шоушенк“

Като цяло тв поредиците са с по-висока зрителска оценка, а номер 1 са „Игра на тронове“ и „В обувките на Сатаната“ с 9,5 от 10 възможни точки. Над 9, колкото има и „Черният рицар“, събират още „Шерлок“, „Наркомрежа“, „Истински детектив“, „Семейство Сопрано“, „Приятели“ и „Развитие в застой“.

Сред тях са и няколко хитови анимационни сериала: „Рик и Морти“ на „Картун нетуърк“, „Аватар: Повелителят на четирите стихии“, Hagane no renkinjutsushi (Железният алхимик), „Батман“, „Death Note: Бележник на смъртта“, Kaubôi bibappu: Cowboy Bebop.

В Топ 25 попадат още „Д-р Хаус“, „Туин пийкс“, „Два метра под земята“, „Досиетата Х“, Flight of the Conchords, Father Ted (Отец Тед) и „Свалки“, а от анимационните: Dragon Ball Z, „Тайните на Гравити Фолс“ и „Приключенията на Тинтин“.

Пет от филмите са режисирани от Кристофър Нолан, по три – от Мартин Скорсезе, Питър Джаксън и Куентин Тарантино, а по две заглавия в списъка имат Стивън Спилбърг и Дейвид Финчър. В четири от тях участва Морган Фрийман, също в толкова главна роля има Леонардо ДиКаприо, а с по три са представени Крисчън Бейл, Брад Пит и актьорите от „Властелинът на пръстените“.

Източник: IMDB.com