Плейн по време на чума

2
Добави коментар
yassenkounchev
yassenkounchev

Както вече писах в личния си Фейсбук, чувствам се ужасно от факта, че не получих персонална покана за откриването на столичния бутик на Филип Измишлейн и афтър партито след това. Както вече се заканих, възнамерявам да отида до сергията му на Илиянци и лично да му потърся сметка защо, аджеба, не ми изпрати от лачените черни хартийки, които целият ни хайлайф фотографира и пусна в мрежата с особена приповдигнатост, сякаш са сертификати за завършено образование в Харвард, Кеймбридж или Станфорд. Все пак, волно или неволно, изгледах средно около 41984901850 клипа и още 5892906820 снимки от мястото на събитието. Както се пее в едно парче на един рапър с една ужасна репутация: „Фен съм на черепа, не на Филип Плейн“. Та и аз така.

Идването на този у нас е поредната комплексарска проява на родните ни знаменитости. Не мисля, че остана някой, който да не си е изпънал селфи с въпросния. А това селфи би трябвало да служи като гаранция, един вид застраховка, за тяхното хай положение в обществото. Представяте ли си колко са ни омазани и забатачени ценностите… За да си нещо трябва да носиш кожено яке Плейн, да имаш покана за партито на Плейн, да си направиш снимка с Плейн, да се надяваш Плейн да я сподели в профила си. Сигурно и ако яденето на лайната на Плейн щеше да бъде условие за издигане в обществото, бая народ щеше да се наплюска с тях.

От интерес реших да вляза в сайта на Плейн. Там една гривна струва 800 лева. Същата я продават в китайския магазин до нас за лев и двайсет. Якетата му варират от 60 бона до 160. В България за тия пари хората работят цял живот и пак не ги виждат на куп. Даже пишман виповете, които снощи искаха да добавят Плейн към имената си, не разполагат с толкова кинти. Мисля си, че хората, които могат да си позволят да бъдат Плейн от глава да пети у нас са 10 души, чиито имена знаем и още 10, които никога не сме виждали. Ама те няма да го направят, защото кичът не им е приоритет. А плеймейтките, които накацаха прочутия, фамозен, извънземен, супер, мега, ултра, гига, тера як дизайнер могат да си купят по едно копче от марката му, само ако отварят крака пред подходящите и свирят на кавала толкова виртуозно, че публиката да иска концерти всяка нощ. До тогава имат картбланш да носят реплики на дрехи и реплики на души, а само по специални поводи да вземат по една кокетна чанта Плейн под наем от родните стилисти.

В същото време докато Плейн, който идва да продава якета от крокодил на родните крокодили за 160 бона, а не знае, че от няколко години насам има гигантска мрежа сергии в Илиянци, пазара в Димитровград и всеки битак в провинцията, където колекциите му се продават на цени между 4 и 20 лева, пуснаха парното и отруденият българин вече трепери и пие валериан как ще плаща сметките през зимата. В същото време докато поклонниците на Плейн имат климатици за хиляди левове, които управляват чрез интернет, личности като Стоянка Мутафова и Янка Рупкина стоят на студено. И не спират да работят, нищо че отдавна трябва да бъдат кротки и примирени пенсионерки.

Не забравяйте, че аз пиша, а вие четете този текст в изборно време. Внимавайте пред какво ще сложите хикса. За да не си теглите сами чертата. И понеже Филип Плейн не ме отрази, поне се надявам са бъда забелязана от Филип Кутев, Филип Киркоров или Филип от Пирдоп.

Ивайла Тодорова
за Filter Digest

Related posts: