Как да почистим килима в домашни условия?

1
Добави коментар
cleanhelp
cleanhelp

Винаги, когато си закупим нов килим, той изглежда страхотно, но не след дълго нещата се променят. Килимът не само създава уют, но и задържа топлината, освен това разходката по него е мека и приятна, а е и страхотно допълнение към дома. В днешно време на пазара има голямо разнообразие, както от видове материал изпозван за изработването, но и от цветови комбинации. За това е много важно по какъв начин се почиства килима.

От нашата практика до момента, сме забелязали няколко основни проблеми, пред които сме изправени при почистването на килимите.

Петна от кафе

Често се случва да разлеем кафе върху килима, основното правило е да се реагира веднага. Първо със суха памучна кърпа, а ако нямате под ръка, може да използвате и кухненска хъртия, за да попиете течността от горния слой на килима. Това е много важно, за да може да се избегне по-дълбокото навлизане на кафето в тъканта на килима. Ако имате в хладилника чаша бира или газирана вода, напоете едно парцалче и третирайте петното, след което с влажна кърпа отстранете петното от кафе.

Петна от червено вино

Ако разлеете червено вино върху килима, содата за хляб е много добър начин за премахването му. Содата за хляб е подходяща, защото е натурален и мек абразив. Поръсете изцапания участък със сода и я оставете да престои няколко часа. След това я изсмучете с прахосмукачка. Освен, че може да премахне без проблем петно от вино, също така се справя безупречно и с натуралните сокове, които съдържат в себе си много оцветители.

Премахване на дъвка

Сигурно ви се е случвало детето да залепи дъвка на килима. В този момент си казвате, че ще трябва направо да смените килима с нов. Напротив, има как да премахнете дъвката. Вземете чаша сода и напоете мека кърпа и с кърпата започнете да третирате дъвката. Повтаряйте това действие, докато не започне дъвката да се разгражда. Наистина ще отнеме време, но пък ще успеете да я изчистите и няма да ви се налага да купувате нов килим.

Косми от домашен любимец

Предполагам, че всеки един от нас, който е имал в комбинация килим с домашен любимец, постоянно се разхожда с прахосмукачката, но космите са си винаги там, в тъканите на килима. Наистина космите от домашите любимци се вплитат в тъканите на килима, но винаги можем да положим повече усилия и да почистим хубаво килима. В един съд си направете разтвор от лимон и хладка вода. Вземете четка с мек косъм и използвайки разтвора и с кръгови движения разтърквайте килима. В случая употребата на лимоновия сок е, за да дизенфикцира килима, докато събирате космите.

Има много и различни петна, които биха могли да се появат на килима. Има основни правила при почистването килима като:
• Използвайте хладка или студена вода при почистванто на килима, но никога топла вода.
• Преди да почистите килима, изпробвайте разтвора, който сте направили, в един участък в края на килима.
• Дори и да решите да използвате препарат закупен от магазинната верига, винаги четете внимателно за какъв вид материя се използва.
• Не използвайте перилни препарати при почистването на килима, защото в тях има белина и цветовете на килима ви може да се променят.
• Никога не мислете, че използването на повече разтвор, ще има по-добър ефект при почистването на килима.

Най-важното е да не забравяте, че едно петно, независимо от какво е то, ще се изчисти, ако реагирате бързо. Ако прецените, че не можете да се справите с почистването на килима е най-добре да се обърнете към специалист. Избирайки услугите на професионалното почистване на килима може да ви спести доста нерви и главоболия, а понякога и купуването на нов килим.

Eкипът на професионална фирма за почистване „Клийн Хелп“ е ваш пръв помощник при почистването на дома.