Как се работи с мултицет/мултиметър част 2 1 likes

1
Добави коментар
dimov.btm
dimov.btm

Измерване на ток

Измерването на ток е едно от най-трудните и най-проницателните измервания в света на електрониката. Това е трудно, защото трябва да се мери в серия. За да измерите напрежението може да свържете мултиметъра успоредно, докато при меренето на ток, трябва да прекъснете потока на електричество и да свържете мултиметъра последователно.

Първото нещо, което ще ни трябва е допълнително парче жица. Както бе споменато, ще трябва да се прекъсне веригата физически за измерване на ток. Казано по друг начин, трябва да се прекъсне захранващата жица която отива към резистора, да се поставят две парчета с които да свържем мултиметъра последователно. По този начин ще измерим тока докато преминава през мултиметъра.

След като е свързан мултицеца  трябва да настроите копчето на правилният режим на работа. Измерването на ток става по същия начин както напрежение и съпротивление. Поставете мултицета на 200mA и започнете от там. Консумацията на ток в много схеми обикновено е под 200mA. Уверете се, че червената сондата е включен в 200mA  порта. На показания мултицет се използва порта за напрежение и съпротивление (портът е маркиран mAVΩ). Това означава, че няма да променяме позицията на сондите. Въпреки това, ако подозирате, че вашата схема ще  работи в близост до или над 200 mA, превключете сонда към страната 10А. Претоварването на тока може да доведе до изгаряне на предпазител.

Сега използваме мултицета като жица и затваряме веригата и ще можем да вкючим устройството. Това е важно, защото с течение на времето светодиодите, микроконтролерите, сензорите и др. могат да променят консумацията си на ток.(като например включване на светодиод може да доведе до увеличение 20mA за секунда и моментен спад при изключването). На дисплея на мултицета трябва да видите моментната консумация на ток. Всички мултиметри вземат четения с течение на времето и след това да ви дават средното, така че се очаква показателят да се колебае.

Както при измерването на напрежение няма значение как ще поставите сондите. При смяна на позициите, мултиметъра ще покаже отрицателни стойности.

Просто променяте перспективата от която мултиметъра измерва данните.

Край на част 2