Как се работи с мултицет/мултиметър 0 likes

1
Добави коментар
dimov.btm
dimov.btm

Kак се използва мултицет?

Този урок ще ви покаже как се използва цифров мултиметър. Незаменим инструмент, който можете да се използва за диагностика на вериги, да се прегледат електронни схеми и дори да се тества батерия. Оттук и „мулти“ – „метър“ (множествено измерване)

С помощта на мултицет може да се провери напрежението на LiPo батерията.

Най-основните неща, които се измерват са напрежение и ток. Мултицетът е чудесно устройство за откриване на проблеми в ел. схеми. Дали вашата схема работи? Работи ли ключа? Мултицетът ще отговори на тези въпроси. В този урок ще разгледаме измерване на напрежение, ток, съпротивление и непрекъснатост.

Устройство на мултицета:

Мултицета се състои от три „части“ 

*дисплей

*Копче за избор на режим

*Портове за свързване на сонди

Дисплеят обикновено има четири цифри с възможност да показва отрицателен знак.

Копчето за избор позволява на потребителя да определи режима на работа, като например ампераж (А) ток, напрежение (V) и съпротивление (Ω)

Две сонди са включени в два от портовете на предната част на устройството. COM порта е общ и почти винаги е свързан за земя или -(минус/нула) на схемата. Сондата за COM е традиционно черна, но няма разлика между червената сондата и черен сондата, различна от цвета. 10А е специален порт, използван при измерването на големи токове (по-големи от 200mA). mAVΩ е портът, в който е включена червената сонда в голяма част от времето. Този порт позволява измерване на ток (до двеста mA), напрежение (V), и съпротивление (Ω).

Измерване на напрежение

За  начало, нека да измерим напрежението на АА батерия: Включете черната сонда в COM и червената сонда в mAVΩ. Включете мултицета на „2V“ обхвата на DC(прав ток), . Почти всички преносими електроники използват прав ток. Свържете черната сонда към земята на батерията или „-„, а червената сонда на ‘+’. Стиснете сондите върху положителната и отрицателната клема на AA батерията. Ако разполагате с нова батерия, трябва да видите около 1.5V на дисплея.

Какво се случва, ако смените разположението на червената и черна сонди? Отчитането на мултицета става отрицателно. По нищо не вредедите на устройството. Мултицета измерва волтажа като прави сравнение с нулевата сонда. При поставяне на черната сонда върху ‘+’ заповядваме на мултицета да измери колко волта има в ‘-‘ спрямо нашата нова нула(+). При тези условия отговора ще бъде -1.5

Измерване на съпротивление

Нормалните резистори имат цветни кодове върху тях. Ако не знаете какво означават те, има изобилие от онлайн калкулатори, които са лесни за използване. Все пак, ако ви се случва да нямате достъп до интернет, мултицета е много удобен при измерване на съпротивление.

Изберете случаен резистор и задайте мултицета да мери на 20К ома. После задръжте сондите срещу краката на резистора.

Ако мултицета показва 1 или OL означава, че е претоварен.ще трябва да се измери в по-висок режим като 200kΩ или 2MΩ (мега ома). Няма нищо лошо, ако това се случи, диапазона на мерене трябва да бъде коригиран. Ако мултицета показва 0.00 или почти нула, ще трябва да се намали режима на 2kΩ или 200Ω.

Не забравяйте, че много резистори имат толеранс 5%.

Край на част 1