Лукойл с рекордни загуби от 19 дневната война за дизела във Варна

9
Добави коментар
borsi
borsi

Балонът с горива в България се спука, а картелът зад него губи по милиони на ден  За 19 дни цените на горивата във Варна са паднали с 22.28 %. По груба моя сметка загубите само на Лукойл са в размер на около 38.5 милиона лв. и то само от бензиностанциите които има монополиста. 

Отделно трябва да сложим и загубите на монопола от спадащите цени на едро или от това, че той сам прави дъмпинг на собствените си едрови цени (вчера едровата заводска цена на Лукойл България АД, за литър дизелово гориво е била 1,80 лв.) с надежда да извади Марешки и неговото VM Petroleum от пазара. Впрочем, според информация на VARNAHOT, VM Petroleum на Марешки отваря втора бензиностанция съгласно плановете за изграждане на цяла верига. 

Пак според същото издание, днес цените в друг участник в бойните действия, OMV е свали цените на дизела и бензина до 1.71 лв. Балонът на картела в горивата раздул се последните години в България и въпреки, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обясняваше, че “картел няма“ и “цените са нормални“, се спука.