10 изобретения, направени от жени, променили света

4
Добави коментар
huligankata
huligankata

Че този свят е мъжки – е ясно. Че мъжете имат остри като бръснач умове, дърпащи вековното интелектуално развитие, е ясно. Но това, че жени са в основата на едни от най-полезните изобретения, направили иновативна революция – виж, това е новина! Жените в този списък са дали своя принос в света на технологиите и без тях смело можем да заключим, че всекидневието ни не би било същото. Хулиганката ви представя 10 изобретения, направени от жени, променили света.
Съдомиялната машина е плод на женски мързел.

Съдомиялната машина на Джозефин Кокрейн

Джозефин Кокрейн била популярна светска особа, обичаща гостите и домашните сбирки. Но последващото разтребване било толкова досадно, че революционната дама потърсила необичайно решение. В историята е останала фразата й: „ Ако никой не се наеме да изобрети миялна машина, най-накрая ще го направя аз самата!“ Речено – сторено! През 1886 г. тя представя в патентното бюро своя проект на „първата практична миялна машина“. Не след дълго под марката Cochrane Dishwasher изобретеното започва да се разпространява по хотели, ресторанти и т.н.

За нея бронебойни патрони няма открити.
В продължение на 40 години Стефани Куолек работи в химическия концерн DuPont.

Откритието на Стефани Куолек, най- масово се прилага в бронежилетките.

Именно тази жена се счита за човека с най-голям принос при разработката на синтетичната тъкан, пет пъти по-издръжлива от стоманата, станала известна като кевлар. Днес кевларът има над двеста области на приложение. Използва се за изработка на бронежилетки, на специалните защитни облекла, важна е за музиката (заради акустичните свойства), намира функция и при съвременните телефони.
Не е за вярване, но жена е изобретила циркуляра.
В края на XVIII век се появява религиозна секта, известна като „шейкърите“. Те са хора, живеещи на комунален принцип и спазващи равенство между половете – нещо нетипично за онова време. През 1810 г. Табита Бабит, членка на общността, живееща в Масачузетс, работи като

Съвременния вид на изобретението на Табита Бабит.

тъкачка. Един ден тя наблюдавала двама мъже, режещи големи трупи с ръчен трион, и сметнала, че ходът на триона е безполезен в момента, в който единият мъж не дърпа острието. Табита решила, че би било по-ефективно завъртането на острието да бъде постоянно. Така се ражда идеята за кръгло назъбено острие, което да се движи постоянно чрез задвижващ механизъм. За съжаление поради молба от страна на общността Бабит не могла да подаде молба за получаване на патент за циркуляра и три години по-късно двама французи „крадат“ идеята от нея и я патентоват.
Жена първа е проговорила езика на компютрите.
Грейс Хопър е американска военна, контраадмирал, програмист, създала

Удивителната Грейс (Amazing Grace)

програмното осигуряване за компютъра Марк I и разработила първия компилатор за програмен език.
Тя развива концепцията за машинно независимите езици за програмиране, което води до създаването на COBOL – един от първите езици на програмиране на високо ниво. На нея дори се приписва популярният термин debugging, а заради уникалния й талант я наричат Удивителната Грейс (Amazing Grace).
Мъжките бирени коремчета са женско дело.
Бирата е най-консумираната алкохолна напитка в света и третата най-популярна напитка след водата и чая. Да се видят с приятели на по бира е

Бирата-третата най-популярна напитка след водата и чая.

висшето мъжко удоволствие. Но мъжете сигурно ще се шокират, когато разберат, че за бирата трябва да благодарят на жената. Още преди 7000 години в Месопотамия единствено жените са произвеждали пенливата напитка и са ръководели бирариите. Това твърди британската изследователка Джейн Пейтън, която в продължение на години прави своето проучване.
Една от най-модерните глезотии Wi-Fi и нейната красива майка.
Дори Google почете Хеди Ламар, като й посвети дудъл. Хеди е актриса и изобретателка, символ за красота и изящество. Рожденият й ден – 9 ноември, е приет за Ден на изобретателя в

Хеди Ламар е наричана „най-красивата жена в Европа“, поради нейния „поразителен, тъмен, екзотичен вид“

страните, в които се говори на немски език. Хеди Ламар е наричана „най-красивата жена в Европа“, поради нейния „поразителен, тъмен, екзотичен вид“. Става известна с ролята си във филма „Екстаз“, в който за пръв път показва на екрана оргазъм, нещо необичайно за консервативния дух на епохата. Но Хеди има талант и в областта на точните науки. За да помогне в борбата с нацистка Германия, Ламар разработва метод за разширяване на спектъра чрез скок на честотата. В бъдеще той намира приложение в комуникациите на космическите апарати, GPS системите и криптираните военни комуникации. А най-скорошното им приложение е в Wi-Fi мрежите за безжичен интернет.
Жена изобретява хартиените пликове.
Маргарет Найт е смятана за най-известната жена изобретател на XIX век. Едва 12-годишна измисля устройство, което не позволява на совалката да излети от механичния тъкачен стан и да нарани някого. На такава възраст

Хартиените пликове са незаменими и екологични.

дори не й хрумва да патентова изобретението си и така и не получава признание за него. Но Маргарет остава категорично в историята, като построява машина, която сгъва и залепва хартията във формата на хартиена торба. Найт създава дървен модел на изобретението, но за да кандидатства за патент, имала нужда от действащ метален модел. Междувременно дизайнът на машината й е откраднат от Чарлс Анан, който успява да го патентова. Маргарет завежда дело срещу него, което печели и става една от първите жени с американски патент за свое изобретение. Дамата има общо 87 патента.
Слънцето влиза в домовете, защото една жена решава така.

Изобретението на Мария Телкес ни носи уют и топлина.

Мария Телкес, родена в Унгария, е отговорна за създаването на първия дом, отопляван със слънчеви панели. Тя се премества в САЩ през 1925 г. и работи върху мащабен проект за изследване на енергийната ефективност с помощта на слънчевата енергия. През 40-те години на ХХ век, тя създава първата къща със слънчеви панели, проектирана от Еленор Реймънд.

Стратегиите в „Монополи“ хрумват в женската глава.
През 1904 г. Елизабет Маги патентова игра,

Монополи, игра или реалност?

наречена „Играта на хазяина“. Стратегията е създадена между два жестоки краха на фондовите борси – през 1893 и 1929 г. Идеята на Елизабет била да разясни на хората опасностите от икономическия монопол върху земята и властта. Като последовател на икономиста Хенри Джордж тя държала да покаже, че такъв „монопол“ може да нанесе много вреди. „Монополи“ могат да играят от двама до осем души, а победител е този, който най-успешно инвестира стартовия си капитал и доведе съперниците си до банкрут. За създател на „Монополи“ мнозина смятат Чарлз Дароу, но по всичко личи, че прародител на играта е Елизабет Маги. Веднъж, докато е на гости и играе с приятели, Дароу прави копие на творението на Маги, което по-късно сам усъвършенства.
Жена изобретява „невидимото“ стъкло.
Катерина Блоджет получава магистърска степен в Чикагския университет през 1918

г. Тя е първата жена учен в изследователската лаборатория на General Electric. През 1926 г.

„Невидимото“ стъкло с 99% прозрачност на Катерина Блоджет

Блоджет първа измежду представителките на нежния пол получава и докторска степен по физика. В екип със своя учител Ървин Лангмюр разработва метод за формиране на моно- и мултимолекулярни филми. Сега тази технология, известна като метод на Лангмюр-Блоджет, активно се използва в производството на съвременни електронни прибори. Чрез нея се създава така нареченото невидимо стъкло, което пропуска 99% от светлината и не я отразява. За пръв път изобретението се използва от кинематографията в Холивуд през 1939 г. Днешното му приложение е в прибори от най-различни сфери, камери, телескопи, автомобили, очила и т.н.