MasterCard разширява защитата на потребителите по целия свят

1
Добави коментар
Venelina_Mihova
Venelina_Mihova

MasterCard разширява защитата на потребителите по целия свят

12 ноември 2015 г.

Поема първия за отрасъла ангажимент за Нулева отговорност на картодържателя

MasterCard обяви вчера първото за отрасъла решение да предоставя на клиентите си единен ангажимент за Нулева отговорност (Zero Liability) по целия свят. Съгласно новата програма, картодържателите физически лица и малки предприятия ще се радват на добавена защита срещу неоторизирани транзакции.

„През последните няколко години потребителите все повече се безпокоят за сигурността на своите данни и профилна информация, както и за отговорността, която носят за неоторизирани транзакции“, казва Нанси О’Мали, главен директор Сигурност на платежната система, Решения за корпоративна сигурност, MasterCard. „Съвместно с банките издатели на карти, с тази нова глобална програма даваме на своите картодържатели допълнително спокойствие, независимо от това къде живеят или за къде пътуват.”

Ангажиментът за Нулева отговорност е разработен след консултации с банките издатели и регулаторите и разширява защитите отвъд днешните изисквания. Промените увеличават и разширяват минималния стандарт за защита на потребителите срещу неоторизирани транзакции и са предназначени да работят успоредно с приложимите местни закони, като им се подчиняват. Новата програма осъвременява и опростява съществуващия ангажимент, в отговор на нуждите на съвременния цифров пазар.
„Измамите с карти и сигурността на картовите разплащания са глобален проблем и решението на MasterCard да прилага ангажимента си за Нулева отговорност, както към потребителите физически лица, така и към малките предприятия в целия свят е голяма крачка напред“, каза Жюли Конрой, директор Изследователска дейност в Aite Group.
Нулевата отговорност има за цел да защитава потребителите от неоторизирани транзакции, при условие че картодържателят упражнява разумна грижа в това да опази картата си от риск или загуба. Освен това, когато картодържателят узнае за такава загуба или кражба, той трябва незабавно да се свърже с банката, която е издала, или му е предоставила, картата. Измененото правило важи за:

• Транзакции на ПОС-терминал, включително базирани на ПИН, транзакции при теглене на банкомат, както и за онлайн или мобилни транзакции с карти MasterCard, Maestro или Cirrus;
• Транзакции, извършвани с помощта на кредитни, дебитни карти, за физически лица или за малки предприятия или предплатени карти, регистрирани на даден потребител, както и кобрандирани карти MasterCard, при условие че към момента на покупката избраната марка е MasterCard.
През октомври 2014 г., картодържателите на MasterCard в САЩ първи се възползваха от новото правило. До началото на второто тримесечие на 2016 г. то ще обхване всички региони.
Нулевата отговорност, заедно с най-новите платежни иновации като токенизацията и използването на биометрични данни и инструментите за разпознаване на мрежата в реално време като MasterCard Safety Net, са все част от многопластовия подход на MasterCard за безопасността и сигурността.