Доклад: Световният ред се разпада

22
Добави коментар
nedevata
nedevata

Световният ред, който беше установен след падането на Берлинската стена, се разпада, а влиянието на Запада намалява.

Това се казва в годишния доклад на създадения преди 51 години и базиран в Лондон Институт за международни стратегически проучвания (IISS.org), цитиран от ИТАР-ТАСС. Той бе представен днес от директора на института проф. Джон Чипман.

Според документа финансовата криза е предизвикала мощни размествания в основата на световния геополитически ред, установен след краха на СССР и съветския блок.

Геополитическата неопределеност по основните международни въпроси е резултат от осъзнатата слабост на САЩ и тяхната неспособност да отговорят на предизвикателствата на новата епоха, се казва още в него.

Според авторите многократно намалелите възможности на САЩ и на техните западни съюзници ги принуждават да прекратят някои от амбициозните си проекти в различни части на света.

Западът е принуден да отстъпва на много фронтове, заключава Чипман.

Голяма част от задачите, сред които „националното строителство“, са били до голяма степен изоставени.

Според специалистите от института новоформиращият се световен ред засилва позициите на държавите и принуждава САЩ да се откажат от едноличното лидерство и да търсят нови форми на сътрудничество с отделните страни.

Джон Чипман предлага и нов термин – „коалиция на заинтересованите“ – който подчертава както компромисния подход на участниците, така и отсъствието на свръхдържави.

Доклада подчертава три неотложни стратегически проблема – регионалното положение на Иран и неговите ядрени амбиции, ядрената програма на Северна Корея и стабилизирането на Афганистан.

Сегашната геополитическа ситуация в света е неопределена и непредсказуема, което говори, че назрява нов световен ред, заключава докладът.