ДНК тестове помагат за поддържането на добро здраве

2
Добави коментар
i.penkova
i.penkova

Ново поколение генетични тестове се включват в борбата с килограмите и част от най-широко разпространените в наши дни заболявания. Изследванията дават детайлна информация за индивидуалния ДНК профил, който всеки човек притежава и който до голяма степен определя реакциите на организма към външни влияния. На база на резултатите е възможно да се изготви персонален режим (в това число диета, спорт, прием на хранителни добавки), който може да помогне да се минимизират здравните рискове, свързани с генетична обремененост и пропуски в начина на живот.

Генетичните тестове са базирани на напредъка на нутригеномиката, която се фокусира върху взаимната обвързаност между храната и здравето. Те са важна част от персонализираната медицина и заемат своето място както в превантивната здравна грижа, така и в лечението на някои от най-разпространените болестни състояния към днешна дата. Приложението им дава достъп до задълбочена информация относно заложените предразположения и индивидуалните нужди на организма от хранителни елементи и физическо натоварване. Благодарение на нея може да бъде очертан уникалният генетичен профил на изследваното лице, който е отправна точка за изграждането на персонализирани хранителни и тренировъчни режими, методи на лечение и насоки за по-здравословен живот.

healthy and junk food concept – woman with fruits rejecting hamburger and cake

През последните години подобен тип тестове намират широко приложение в световен мащаб. Една от причините за това е, че осигуряват надеждна информация, която не може да бъде получена чрез никое друго изследване и освен това е валидна за цял живот, тъй като изследваните генни вариации не подлежат на съществена промяна през годините. От особено значение е правилната интерпретация на резултатите, която се извършва от квалифициран медицински специалист и служи като основа при създаването на високоефективни персонализирани програми за спорт, диета и превенция на заболявания. Допълнително предимство е, че тестовете могат да бъдат поръчани онлайн, без нужда от лекарско предписание, а взимането на ДНК пробата се случва в домашни условия и не изисква намеса от страна на медицинско лице.

В България ДНК изследванията от този вид дебютират като част от портфолиото на NutriGen, която предлага индивидуални решения в сферата на нутригеномиката и нутригенетиката у нас. От началото на декември 2015 г. потребителите ще имат достъп до пълния набор налични тестове, който покрива категориите спорт, диета, общо здравословно състояние и естрогенен метаболизъм. Изследванията са разработени според стриктни научни стандарти и анализират генни вариации, при които ефектът от промяна в режима на хранене и двигателна активност може да бъде измерен. Подходящи са за приложение както при възрастни, така и при деца, а получената информация адресира част от най-наболелите детски заболявания, свързани с наднорменото тегло и обездвижването.

Тестът NGHealth е високоефективен инструмент в превенцията на някои трудно лечими заболявания, в това число затлъстяване, диабет тип 2, понижена костна плътност, сърдечносъдови, както и някои видове онкологични заболявания. Изследването дава информация относно ключови биологични процеси и разкрива генетичната предразположеност на изследваното лице към редица хронични болести. На база на резултатите могат да бъдат дадени насоки, свързани с изграждането на пълноценна диета; определянето на подходящ прием на отделни групи витамини, минерали, храни и фотохимикали; въвеждането на хранителни добавки в случай на необходимост.

Man and woman drinking water from bottle after fitness sport exercise

NGEstorgen е от изключителна полза за жени, които имат фамилна обремененост по отношение на част от най-широкоразпространените онкологични заболявания, в това число рак на гърдата, матката и яйчниците. Той е ценен инструмент и за дамите, страдащи от естрогенно-доминирани заболявания като ендометриоза, предменструален синдром и фиброидни тумори на матката. Резултатите от теста дават информация относно подходящата персонализирана диета, както и препоръки, свързани с начина на живот и нуждата от прием на синтетични хормони.

Изследванията NGDiet и NGSport разкриват индивидуалния генетичен потенциал, заложен у всеки човек, който до голяма степен определя протичането на метаболитните процеси и реакциите към физическо натоварване. Резултатите от NGSport са основа за създаването на тренировъчна програма, съобразена с особеностите на изследваното лице по отношение на издръжливост, податливост към травми и възможности за възстановяване. От своя страна NGDiet дава информация за различията, определящи индивидуалната реакция към диети и тренировки, предразположенията към напълняване и оптималния интензитет на упражненията за загуба на тегло. Двата инструмента са приложими при създаването на хранителни и тренировъчни режими както за професионални спортисти, така и при хора, които имат проблем с контрола върху теглото или просто искат да поддържат добра физическа форма.