Да си купя ли снегорин

1
Добави коментар
hristodor
hristodor

Автор Христодор-нв Хрис… на 21-Ноември-2015

Полезни съвети за снегорини

Безспорно зимата е сезона който променя целия облик на земята. За някои този сезон е символ на нови развлечения, а за други това са дълги и скучни вечери пред телевизора. Падането на първия сняг носи най голяма радост за децата, но за възрастните хора това си е истинско мъчение.

Навярно всеки един от нас който живее в къща или на по малка улица, се е сблъсквал с тежкото и досадно чистене на сняг. Това са спомени за ставане още по рано сутрин, измръзнали пръсти, болежки в кръста и т.н. За тази цел от доста години си има снегорини за домашна употреба. Преди време тези машини бяха лукс за нашата страна поради разбираеми причини. От няколко години насам вече са достъпни и на нашия пазар и то на доста приемливи цени.

Снегорините, както и повечето машини се делят на класове. Най малките снегорини са електрическите. Те са с ширина на почистване около 25 – 40 см. Подходящи са за почистване на пътеки и алеи в дворове и градинки, за стълбища и наклонени терени, като общата почиствана площ да е не по голяма от 150-200 кв.м.

Следващия клас са най масовите и те са с ширина на почистване от 56 см. до 66 см. Тези снегорини вече са с бензинови двигатели и имат различни скорости на движение. Съответно колкото е по голям шнека за почистване толкова по мощен трябва да е двигателя. Всички двигатели които се монтират на снегорините е хубаво да са пригодени за зимата тъй като това позволява лесното им стартиране през студените дни. Някой от тези модели имат електрически стартер, фар, отопляеми ръкохватки, като тези „екстри“ допълнително оскъпяват снегорина. Предавките на тези машини определят скоростта на почистване в зависимост от натрупалия сняг. Колкото повече е снега толкова по ниска трябва да е предавката, и обратно при 5 – 10 см. сняг може да се движи и на най високата предавка. Целта на скоростите е снегорина да насмогне да изхвърли събралия се в шнека сняг.

Последния и най висок клас, това са снегорините със ширина на почистване над 66 см. Те вече са с доста по мощни двигатели, по тежки са и всички модели имат електрическо стартиране. Изхвърлянето на снега при тях е на разстояние повече от 6-10м. При някой модели гумите за придвижване са заменени с вериги, което предпазва снегорина от буксуване. При този клас се среща и функцията „блокиращ диференциал“ , която предава движението съответно на лявото или дясно колело. Това е с цел по лесно маневриране и нулев радиус на завиване. Независимо какъв клас и модел снегорин бихте си купили, най важното правило е правилната му експлоатация. Затова е желателно да прочетете инстукциите за употреба. Ето и по важните указания за моделите с бензинов двигател.

1. Първата смяна на маслото във двигателя е препоръчително да стане след 5 ч. работа. Всяка следваща смяна е хубаво да се извърши на 25-30 мото часа, или веднъж годишно.

2. Почистването на въздушния филтър може да се извършва при смяната на маслото.

3. Смяната на скоростите НЕ трябва да става по време на движение.

4. При загасяне на двигателя кранчето на бензина е желателно да се затваря.

5. След приключване на зимния сезон е препоръчително резервоара да се източи, за да не остават утайки в резервоара.

Надявам се че съм бил полезен за някой.

Хубав и усмихнат ден на всички.

Видео