ЛЕЩА ГОРЕЩА

2
Добави коментар
mm22
mm22

   Спомням си като дете как баба ми, докато приготвяше храната ни, говореше много шеговито, за да предизвика интерес у нас да се храним Като кажехме с брат ми „Бабоооооо, какво ще ядем днес?“, тя отвръщаше „леща гореща“ или съответно друго (няма да ви казвам как наричаше мекиците :D). Така ще я помня и дори самата аз днес казвам на децата си така.

   Леща, леща, ама все пак трябва да се сготви добре, иначе колкото и да е богата на витамини и минерали няма да я заобичате нали? Ето, затова реших да вмъкна и една такава лесничка рецепта в сайтчето си, да има да не е без хич от рецепти

   И такаааа, нужни са ви за около 6-7 порции:

300 грама леща, 1 голяма глава лук, 2 големи скилидки чесън, 1 голям морков, 2 чушки каквито имате под ръка червени или зелени, 1 голям домат обелен и нарязан на кубчета или чаена чашка от консервирани домати, 1 ч.л. сол, 1 голям дафинов лист, щипка две чубрица, девисил, мащерка, 1 супена лъжица брашно, 1 чаена лъжичка червен пипер и 100 милилитра олио, ако имате прясна целина можете да добавите и от нея няколко стръкчета при зеленчуците за ястието.

   Доста време бях спряла да я готвя лещата, защото не ми беше вкусно с тази едра ГМО простотия, която от години продават по магазините ни. То все едно да хапваш мукава, какъвто и майстор да си на кулинарията, почти всеки би се съгласил, че по-вкусна от дребната или по-точно нормалната си от време оно леща няма!

   Бяха ми дали в един трилитров буркан от рентата си наши познати веднъж, ама мръсна, със сламки и камъченца, но до последно влезе в употреба Ами, вкусна си беше, та упорито си я чистих и само нея си приготвях. После дълго лиших трапезата ни от нея, докато не намерих черно-зелената френска леща на нашият пазар. Дребна като нашата, казах си какво като е черна, дано поне е вкусна, но като се свари си стана кафява точно като нашата и на вкус също се оказа едно към едно. Препоръчвам ви я!

   И такааааа, нарежете зеленчуците на кубчета и ги запържете в две, три супени лъжици олио в самата тенджера, в която ще готвите лещата докато леко сменят цвета си и лукът стане прозрачен.

   После прибавете към тях измитата и отцедена леща, дафиновият лист и налейте вода до ръба на тенджерата. Моята е от три литра и горните количества продукти са за такава тенджера, ако използвате по-малка ще стане леща яхния, а ако ползвате по-голяма тенджера, леща супа, както предпочитате

   Аз не слагам капак на тенджерите си докато варя ястията си. Установила съм за себе си, че само когато трябва да предпазя печката си от пръскане го ползвам, иначе без него смятам, че ястията ми стават по-вкусни, дори и да правя малко разход не газ, в името на по-вкусното си го позволявам Варя всичко на тих огън или на степен 2 или 3 от шест степенен котлон и за повече време, но пък така нещата стават много добре, защото не са форсирани да се сготвят електрошоково!

   Така си варя и лещата и щом от водата и се изпарят около два пръста течност (това става за около половин час варене), проверявам две три зрънца от нея дали са омекнали и ако е така, прибавям около една равна чаена лъжичка сол и нарязаните домати да поврят в нея за още около десетина минути. В никакъв случай не слагайте солта и доматите още в началото, защото лещата ще си остане като стъклена, същото важи и за боба, няма да уври и двадесет и четири часа да я варите!!!!

   След като поврят и доматите прибавям сухите подправки и винаги го правя в края на готвенето, защото така не се „изгубват/размиват“ в ястието и приятно се виждат отгоре, когато се сервира.

   Идва ред на запръжката. Аз я правя в стотина милилитра олио, което загрявам добре на котлона, слагам му супена лъжица брашно, което пържа до порозовяване, след което дръпвам съда от котлона и му прибавям чаена лъжичка червен пипер, разбърквам го само за минутка и тази смес веднага я изливам при лещата. Ако продължите на включен котлон да пържите запръжката с прибавеният червен пипер в нея, той бързо ще прегори и ще направи ястието ви горчиво, затова само минутка в горещото олио, разбрахме се нали? Разбърквам всичко добре за да се разпредели запръжката из цялото ястие, варя още около две, три минути и готово

   Ако искате да имате леща супа, намалете количеството на брашното на половина т.е. сложете само една чаена лъжичка и останалото е в същият ред.

   Много я обичаме у дома с още чесън и лютиви чушки, с домашно приготвен хляб, зимата придружена с кисела трушийка и с хубаво бяло сирене.

   Ами, това е, да ви е сладко и до нови срещи