Архипелага Елафити Хърватия

2
Добави коментар
exien
exien

Западно от Дубровник, на сред морето се издигат като красиви и безмълвни стражи с необичайни форми островите от архипелага, заради което са добили името Елафити- „Еленови острови“.

Островите от Архипелага Елафити Хърватия се се характеризират с типична средиземноморска растителност, всред която се срещат и екзотични видове- заселници, които сътворяват безумна симфония от аромати.

Архипелага Елафити Хърватия ще ви заплени с бавното темпо на живот от който са изкоренени бързането и стреса. Например на остров Лопуд няма да срещнете магистрали, нито автомобили и ако гостувате там, вашите домакини ще ви придвижват с колички за голф.

Най- големите острови от архипелага са Сипан, Лопуд и Колочеп, съответно те са и най- населени. Историята на тяхното минало е неразделна част от историята на Дубровник, а старите къщи, сгради и замъци са сами по себе си паметници на културата.

Повестта за островите Елафити започва още от времето на илирите, чиято стена е открита на Сипан. За следите от римско време говорят останките от сгради в Сипанска Лука. На източната част на острова се намира крепост, чието изграждане е започнало през 1529 г.

Ценни картини се съхраняват в параклиса Св. Антун на Колочеп в малка църква с името Света Мария в Лопуд. Средновековни църкви и базилики има пръснати и по другите острови.

Архипелага Елафити Хърватия– комбинация от цветовете на тропиците и средиземноморието

За разлика от Сипан, който е любимо място за почивка на старите дубровчани, Лопуд е известен с корабоплаването и корабостроенето. Местните моряци са донесли от далечни страни растителност, която и до днес съжителства в мир със средиземноморската.

Архипелага Елафити Хърватия е изключително привлекателен със своята живописна природа за художници и любители на красивите цветове. Овощни градини с тропически плодове, разположени всред борови гори, кипариси и палми- една изключително красива комбинация за радост на окото и душата.

Известният червен корал на остров Колочеп скойто са били известни ловците му, днес все по- рядко се заплита в рибарските мрежи. Но пък чистите води все още се обитава от много риби, миди и раци, които веднъж поднесени на трапезата вървят изключително добре със златните бели вина от сипанските лозя.

Птичи трели над сините дълбина на Архипелага Елафити Хърватия

Дълги пясъчни плажове с километрични ивици, чиято кулминация е плажът Сун на Лопуд. Плиткото море, чието дъно е покрито с фин бял пясък е идеално забавление за децаи възрастни.

В допълнение към туристическите атракции, като плуване и гмуркане, авантюристите могат да се посветят и на планинско колоездени или на излети с каяк.

На пустия остров Св. Андрей се намира подводната атракция- стена, покрита с водорасли и корали. Фарът, който е построен там е пътеводител за моряците още от далечната 1873 г. На този фар са намерили убежище много видове птици, заради което е прогласен и като орнитоложки резерват.