Пица със зеленчуков блат

3
Добави коментар
lilqnaantonova
lilqnaantonova

Пица с блат без тесто – не е толкова трудно да се направи такъв блат, ако имаме достатъчно зеленчуци. Рецептата е подходяща както за тези, които биха искали да намалят приема на въглехидрати, така и за тези, които трябва да консумират храни без глутен.
Един от най-подходящите зеленчуци за блат за пица е карфиолът. За един блат е достатъчна една глава карфиол. Той се накъсва на розички и може да се смели в кухненския робот до зърнеста маса, с големина като оризови зърна. След това трябва да се постави във вряща вода и да се остави да къкри на тих огън за около пет минути. Преди да се смеси с останалите съставки за „тестото“ за блата, трябва да се отцеди добре. Това може да стане в марля или в гевгир. Изцеждането на водата в марля е по-добрият вариант, тъй като водата може да се изстиска по-пълно.
Идва ред на смесването на съставките. За по-здравословен блат можем да използваме бадемово мляко. Яйцата са задължителни, за да осигурят свързването на продуктите в една маса. Две яйца са достатъчни за блата. Освен това може да се добавят подправки. Сол, за предпочитане морска или хималайска; черен пипер, чесън на прах, както и други подправки според предпочитанията на готвача. Получената смес се изсипва върху хартия за печене в тавата и се пече около 40 минути. В зависимост от фурната може да е необходимо и по-малко време. Важното е блатът да придобие златисто-кафеникав цвят. След като се изпече, блатът трябва да се остави да се охлади. Тогава може да се пристъпи към нареждането на продуктите върху него. Разнообразието от зеленчуци, които могат да се наредят, на резенчета, кубчета, настъргани, е огромно. Спанак, лук, червен лук, чушки, домати, гъби, тиквички. В разгара на лятото може да се използват и презрели краставици, като заместител на тиквичките. Разбира се, изварата и сиренето, както и кашкавалът, който да „запечата“ единството на зеленчуковия топинг на пицата, са неизменно допълнение. Според предпочитанията могат да се добавят маслини, салам, тофу, кълнове. И тук важи правилото, че списъкът на продуктите, подходящи за топинг за пица, е огромен.
Освен карфиола и други зеленчуци могат да се използват като основа за сместа за блата. С практиката всеки ще открие кой зеленчуков блат му се получава най-добре.