Асен Великов – фотографът, който възражда българското

23
Добави коментар
Mitko_Dimitrov
Mitko_Dimitrov

Асен Великов е на 53 години. Живее в София, но е родом от град Левски, Плевенско. И въпреки че е текстилен инженер и работи във фирма за производство на плетива – пуловери, шапки, шалове; намира време и за своето хоби – фотографията. „Фотографията ми е хоби, развлечение и страст“, признава Асен Великов.

Вече ви срещнахме с фотографите, влюбени в красотата на Малка България.

Представихме ви Чавдар Чернев, Андрей Андреев, Ивайло Маджаров, Емил Рашковски, Албена Маркова, Пламен Андреев и техните невероятни снимки от България.

Сега ще ви запознаем и с Асен Великов.

Ето какво сподели пред LittleBG за България, фотографията и…

Откога се занимавате с фотография, как се запалихте?

– Детската ми мечта да снимам осъществих през 1982 г. като студент във ВМЕИ „Ленин“ – София, сега Технически университет. Въпреки че само бях хващал фотоапарат, но сериозно не бях снимал, там ме приеха радушно. Обясняваха ми как, къде и какво да снимам. Помощ получавах от всички.

Кога и какво обичате да снимате?

– Започнах с пейзажи, но постепенно се насочих към „Социалната фотография“, която за ония времена беше тежка и сива. Много снимах по време на  „Дворцовия преврат“ 1989-1990.

Последва период на замразяване на хобито до към 2010 година, когато за първи път се докоснах до дигиталната камера и отново страстта по снимането се събуди.

Започнах със снимки от заобикалящата ме природа, залитане по снимане на птици и животни. После се запалих по уличната фотография. Снимах всичко около мен – ситуации, портрети, настроения.

От година и половина се запалих по фолклорните мотиви, портрети на българи в носии и заснемане на народни обичаи и ритуали. За момента това е моята страст, която изпълва свободното ми време.

Къде обичате да снимате в България?

– …