Борисов представи новия министър на правосъдието

2
Добави коментар
Hajmanata
Hajmanata

След поименно гласуване парламентът прие и на трето четене промените в Конституцията

Премиерът Бойко Борисов представи в Министерския съвет Екатерина Захариева за нов министър на правосъдието. 

Кандидатурата ѝ трябва да бъде гласувана днес веднага след поименния вот за промените в Конституцията, които минават на трето четене.

Коя е Екатерина Захариева

Екатерина Захариева е юрист по образование. Преди да оглави кабинета на президента, тя беше главен секретар на президентството. Преди избирането на Плевнелиев, беше в екипа му в регионалното министерство като заместник-министър. Според визитката ѝ от 2003г. работи в държавната администрация, а преди това за няколко години е била адвокат. 

Досега тя е била вицепремиер в двете служебни правителства, които президентът Росен Плевнелиев сформира, като в първото заемаше длъжността –  министър на регионалното развитие, а във второто, съвместно с тази длъжност беше и министър на инвестиционното проектиране.

Виж още: Правосъдният министър с приета оставка, Радан Кънев минава в опозиция

Отстъпването от част от поправките (разпределението на съдийската и прокурорската квота във ВСС), около които имаше споразумение между партиите през лятото, стана повод преди седмица министърът на правосъдието Христо Иванов да подаде оставка.

Междувременно депутатите гласуваха на трето четене промените в Конституцията на Република България

Със 189 гласа „за“, 39 „против“ и 1 „въздържал се“ в присъствието на министъра на правосъдието в оставка Христо Иванов парламентът прие на трето четене поправките в Конституцията, засягащи съдебната система.

В гласуването не участваха депутатите от ДСБ и гражданската квота в Реформаторския блок – Атанас Атанасов, Борис Станимиров, Валентин Павлов, Вили Лилков, Гроздан Караджов, Иван Иванов, Мартин Димитров, Петър Славов, Станислав Иванов (син на бившия хасковския кмет Георги Иванов). Корман Исмалиов от Реформаторите от Народна партия „Свобода и достойнство“ пък гласува въздържал се.

Виж още: РБ остават в управлението, искат актуализация на коалицията с ГЕРБ

„Против“ бяха депутатите от БСП, както и независимите Велизар Енчев и Георги Кадиев. Стефан Данаилов от БСП не участва в гласуването.

Гласуването беше поименно – със ставане на крака от депутатите и изричане на волята им.