Тест предрича колко дълго ще живеем | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

ТЕСТ
Тест предрича колко дълго ще живеем
Английски учени изследвали връзката между секреторния имуноглобулин А (IgA), който се съдържа в слюнката на човека и смъртността

27 Декември 2015 17:51
0

принтирай

|

текст

Учени  от Бирмингамския университет във Великобритания предложиха елементарен тест, който разкрива рисковете от преждевременна смърт. Резултатите от тяхната работа са публикувани в списание  PLoS ONE.

Учените установили връзката между секреторния имуноглобулин А (IgA), който се съдържа в слюнката на човека и смъртността, а така също и предразположеността към ранно развитие на онкозаболявания – най-вече на рак на белите дробове.

Авторите на изследването твърдят, че IgA може да бъде маркер за преждевременна смърт, а анализът на слюнката – алтернатива на инвазивните процедури в частност на кръвните проби).

В своето изследване учените са наблюдавали 639 души в периода 1995 – 2014 г., като те били на възраст 63 години в началото на тестовете. Авторите измервали секрецията на IgA, състоянието на здравето и се проследявали смъртността на възрастни хора. Данните са коригирани с отчитане на половите, социалните или медицинските особености на доброволците.

Имуноглобулините секретират с левкоцитите и са необходими за борба с инфекциозните заболявания. Тяхното производство зависи от обективните (наследственост и възраст) и субективните (начинът на живот) фактори. Последните позволяват на човека да контролира активността на IgA.

Учените продължават своите изследвания.