Доларът ще стигне 2 лв. през 2016 | Temaonline.bg

1
Добави коментар
Temaonline
Temaonline

През новата година доларът се подготвя да направи история!

След като три години набира скорост, финансовите анализатори прогнозират, през през 2016 американската валута ще доминира валутния пазар, като ще поскъпне срещу 7 от 10-те  световни валути – освен канадския долар, британската лира и норвежката крона – съобщава агенция Bloomberg.

Тази прогноза се подкрепя от заявените намерения на Федералния резерв да продължи да увеличава лихвените проценти, докато в останалата част на света те остават непроменени или ще паднат още.

Ако продължи да се покачва стойността на долата ще установи нов рекорд за най-продължително поскъпване, след като по време на мандатите на Рейгън и Клинтън доларът растеше в продължение на 6 години, след който започна да се колебае.  Доларът неизменно поскъпва спрямо всички останали валути между 1979 и 1984 г. , след като Рейгън намали данъците, а Фед вдигна лихвите. След това между 1996 и 2001 „грийнбек“ отново вървеше нагоре в продължение на 5 от 6 години подем на американската  икономика.

 

„Това е третия силен долар, който сме имали след 1971 г.“ – коментира за Bloombrg Марк Чандлър, валутен анализатор от  Brown Brothers Harriman & Co. „Според мен силният долар на Обама се дължи на дивергенцията в монетарната политика на САЩ“.

През 2016 най-силно – от 5,5 до 8% – ще паднат курсовете на новозеландския и австралийския долар и на швейцарския франк. Ще се понижат спрямо долара и японската йена (с около 3,5%) и еврото (3%).

Очакваното укрепване на долара според експертите е свързано със спирането на програмата за количествено облекчаване, която стартира след началото на финансовата криза и рецесията от 2007 – 2009 г. Миналия месец Фед най-после вдигна лихвите с 0.25 пункта – за първи път от близо десет години насам, като намекна, че може да ес очакват още четири подобни пивишения, ако икономиката продължава да расте със сегашните темпове. 

„Нито една друга държава не е в състояние на следва такава политика, затова техните валути ще се обезценяват спрямо долара“ – заключава Чандлър-