Може ли гробницата на Нефертити да разкрие тъмните тайните на древния Египет?

1
Добави коментар
S.S
S.S

Advertisement:

Тя е омъжена за един от най- ексцентричните фараони, но след смъртта му тя вероятно се е възцарила сама – като мъж. Ако изследователите са открили точно нейната гробницата, всичко намерено вътре може да се промени историята на Близкия Изток.

Всеки път, когато нещо бъде открито в Долината на царете в Египет, започват въпросите дали е намерена гробницата на кралицата? Нейната гробница все още не е открита, а местоположението й е една от най- големите мистерии в египтологията.

Слуховете сега са много повече от всякога, след като при сканиране на гробницата на фараона Тутанкамон се установи, че има скрити камери зад участъци от стените. Въпросите, които изникват

Advertisement:

след това откритите са много: ще стигнат ли археолозите до тези камери, какво ще намерят там, ще научим ли нещо повече за живота в древен Египет?

В началото на 14-ти век преди новата ера, в разгара на 18 династия, мощният фараон Аменхотеп III управлявал Египет в продължение на повече от четири десетилетия. Когато той умира, синът му, Аменхотеп IV, се възкачва на трона. Новия фараон да скъса с традициите по шокиращ начин. Той разрушава храмовете и статуите на популярният бог Амон и започна да почита бог Атен, представлявана от слънчевия диск. Той премества столицата си на ново място в западната пустиня, в Акхетатен, което означава „Хоризонт на Атон.“ Революционизира

изкуството на страната, стартира реалистичен стил.

Няма доказателства Нефертити и Ехнатон да са имали син. Те са имали шест дъщери. Като всеки фараон, Ехнатон е имал повече от една жена. Нефертити успява да изиграе ролята на елегантна кралска съпруга и предана майка. Учените смятат, че тя е управлявала заедно със съпруга си и когато той умира, тя се възкачва на трона и управлява като мъж.

Нямаме много информация за ролята на жените в управлението в древен Египет. Повечето жени са анонимни съпруги и майки.

Затова всички очаква със затаен дъх съобщението, че е намерена гробницата на Неферити, която със сигурност ще даде яснота на много от изброените по- горе въпроси.