Гробница или послание за поколенията?

1
Добави коментар
S.S
S.S

Advertisement:

Наскоро бе съобщено, че археолози са попаднали на  древна гробница на китайски император и на още 7 аристократи. От chudesa.net внесоха повече яснота по случая.

Ето малко повече исторически данни.

През 74 г. пр. Хр. от кралската династия Хан, е свален от власт императора, 27 дни след изкачването му на трона, заради липсата на далновидност и склонността му към удоволствията. Пет години по-късно, той умира на пълно луд. Придворните и народа устройват богато погребение в намрената древна гробница с огромно количество златни и сребърни изделия, 10 тона бронзови монети, колесници,

Advertisement:

музикални инструменти, пожертвени коне и други.

Вероятно гробницата много важно, щом като китайските власти са поискали от ООН за нея статут за място на световното наследство. Предполага се, че на мястото на гробницата е била столицата на кралство Хайхун.

Размерите на намареното гробище са около 40000 квадратни метра като в него влизат осем гробници. Стените му се равняват на около 900 метра. Там е и гробницата на съпругата на императора на Хайхун, свързани мемориални храмове и отводнителни системи и пътища.

Освен бронзовите монети и колесниците, археолозите намират повече от 10 000

други златни, бронзови и железни предмети, бамбукови фишове, дървени таблетки и нефритени изделия. Сред находките са открити кралски печат и нефритени дрехи, доказващи самоличността и състоянието на обитателите в тези гробници.

Фактът, че намереният император е детрониран малко след коронацията заради неспазване на моралните принципи в кралството, доказва колко безкомпромисни са били предците. Това е и заветът им за поколенията- да се спазва морала, да не правим компромиси с установените правила и най- вече с живото и възпитанието на децата ни. Те са тези, които ще продължат напред и ще учат децата си.