Мистерията, наречена Дяволска библия.

1
Добави коментар
S.S
S.S

Advertisement:

Чували ли сте за Кодекс Гигас? Това е така наречената Дяволска библия. Тя със сигурност е най- странната книга, която вълнува много умове, за която ни разказаха от chudesa.net.

Тази книга е тежка 75 кг. и битуват схващанията, че страниците й са изработени от магарешка кожа. Кориците й са дървени и са обвити с кожа, като орнаментите върху нея са метални. Част от съдържанието й представлява превод на Библията, а останалата част включва познавателни текстове за реторика, граматика, медицина, животни, растения и корабостроене.

В Дяволската библия присъстват и произведения на Хипократ, както и медицински заклинания, календар и познания за екзорсизъм. В голямата си част книгата е на латински език, но се откриват и текстове на славянски, Иврит и гръцки.

Тази книга разполага с различни илюстрации, но най- интересна е тази на Сатаната- дълга

Advertisement:

48 сантиметра.

Със сигурност е неизвестно кой е авторът тази книга, но има предположения, че е Хърман Отшелника, който е живял в манастир в Чехия. Една легенда разказва, че Отшелникът бил осъден на смърт, защото бил дал обет към Бог, но не го изпълнил. Според легендата той дал душата си на Дявола и създал книгата за една нощ, като с това доказал, че е достоен за монах.

В Дяволската библия няма правописни грешки, а почеркът е само на един човек. Мастилото е едно и също на всички страници. По онова време мастилото се изработвало от насекоми, чиито поколения не могат да бъдат напълно идентични и това дава основание да се смята, че книгата е написана много бързо.

Според учените, за да бъде написана такава огромна книга само от един човек, ще му трябват поне 25-30 години. А още по мистериозно е, че за изработването на хартията са били нужни

поне 160 магарета.

Другото странно нещо е, че никъде в илюстрациите няма човешки фигури. От книгата липсват десетина страници, за които се предполага, че са съдържали заклинания, опасни за хората. Битува и теория, че страниците са скъсани, защото са съдържали информация, която е била в противоречие с обществените мнения. Вероятно е и липсващите листи да са откраднати, а после продадени на колекционери.

Според легендите, Дяволската книга е прокълната и този, който е притежава го грози нещастие. Храмът, в който е била намерена тази книга, бил сполетян от жестока чума.

Според друго предание Библията престояла известно време в Швейцарски замък, който по- късно изгорял напълно, а книгата била изхвърлена през прозореца и така била спасена.

Днес Дяволската библия е изложена в Националния музей на Чехия, където досега няма трагични инциденти.