Диана Гинова

1
Добави коментар
aex
aex

Често хората ме питат за групова психотерапия. Има много специалисти, които предлагат тази услуга. Това, което е важно обаче да знаете, записвайки се на група, е най-вече върху какво искате да работите. Едва тогава можете да се насочите към специалист в тази област.

Живеем в свят, в който общуването ни е доста постно. Виждаме се на по кафе, оплакваме се от мъжа си/жена си и от работата си, колко са неблагодарни децата ни и все неща от този тип. Не се докосваме. Не споделяме емоции. Не си казваме, когато се ядосаме един на друг. Даваме си съвети без въобще да се изслушваме. Или клюкарстваме, говорим за хората зад гърба им като задължително след това се оправдаваме с реплика като „Не че искам да съдя някого…“, а в същност точно това правим – съдим! Няма директна комуникация и се сърдим когато ни кажат някоя истина, която не ни е изгодна.

Самата аз, когато известно време не ходя на групова психотерапия, започвам да имам нужда от нея, защото в една такава група се създава една атмосфера на доверие и споделяне каквато рядко се среща в днешно време. Тя се изгражда постепенно, но когато се случи усещането е просто неописуемо. Да има време и място от месеца когато можеш за малко да съблечеш маските и просто да си себе си и да разтовариш. Да получиш адекватна обратна връзка за това как те виждат хората без да има осъждане. Имаш възможност да се огледаш в другите хора. Много ми е ценно това общуване. Позволява ми да раста. Изобщо благоприятно е за растеж. Но не се заблуждавайте че е лесно.

Аз лично съм от хората, които не обичат да правят компромиси с правилата, с които работя, защото съм отдадена на това което правя. При мен групите са затворени и обикновено са част от терапевтичния процес, което означава, че след определено време индивидуална психотерапия, клиента тръгва и на група с цел да се види как той функционира в социалната среда. В такива групи е препоръчително когато един човек се запише да продължи да идва, за да се създаде усещането за конфиденциалност. Ако има хора, които ту се появяват, ту изчезват се създава усещането за участници, които са само зрители, а никой не се е записал, за да бъде наблюдаван. Всеки човек дава максимума от себе си и заслужава да бъде уважен за усилието си.

Има много видове групова психотерапия и за да може този вид метод да ви е максимално полезен е добре преди да тръгнете на група да се запознаете с основните и идеи за работа. Най-малкото за да не останете разочаровани накрая. Вижте какъв точно е проблема върху когото искате да работите и направете проучване кое е мястото, на което могат да ви помогнат. И се пускайте. Не чакайте проблемите да се задълбочат, а си обърнете внимание и си подарете решение! Знае ли човек, може благодарение на една такава група да срещнете аспекти от себе си, за които дори не сте подозирали. Може дори да си ги харесате и да ви стане по-пълно с тях.

Диана Гинова