Червеният тибетски мастиф е най-скъпото куче в света

1
Добави коментар
aex
aex

Червеният тибетски мастиф се смята за най-благородната порода куче, като сред любителите на породата се забелязват имената на кралица Виктория, крал Джордж IV и Чингиз Хан, който включил над 30 000 кучета в армията си. Представител на породата на име Big Splash е най-скъпото куче, продадено за близо 1.5 млн. щатски долара на изложение в Китай. През 2013 г. въглищен магнат плаща огромната сума, за да стане притежател на четириногото.

 

Иначе пухкавите кучета се продават на цени от 2000 до 750 000 долара, като предишният рекорд за най-скъпо куче отново се държеше от Червен тибетски мастиф – Red lion, който е продаден за 1.4 млн. долара. Причината да са смятани за благородни кучета не идва от високата им цена, а от факта, че въпреки дългата си гъста козина те не миришат, дори когато се измокрят. Освен това тибетците вярват, че тези кучета носят души на монаси, преродили се поради неправеден живот.

Аристотел първи документира съществуването на Тибетския дог, както още е известна породата, а Марко Поло също отбелязва качествата им в своите записки.

Една от отличителните му черти е голямата му чистоплътност, която е подобна на тази при котките. Характерът му е сдържан и спокоен, като той е относително дружелюбен с други кучета и хора, но инстинктите му на пазач лесно се активират при опасност и бързо се превръща в агресивен защитник.

Най-големите екземпляри от породата стигат до 140 кг. и сменят козината си веднъж годишно, по време на лятото.

Известно е, че те са изключително лоялни и са били използвани за ловуване дори на тигри от номадските племена, населяващи централна Азия и Тибет. Причината за това се дължи на факта, че те са изключително послушни и съобразителни, като лесно се поддават на дресировка и обучение.

Червеното се смята за цвят на късмета в Китай и заради това по-заможните бизнесмени предпочитат да демонстрират своя социален статус с притежанието на куче от породата, вместо да си купуват скъпи коли, яхти и бижута.

Източник: tibetanmastiffinfo.com