Витамин Б-2 Рибофлавин (Vitamin B2 Riboflavin): Ревю и Препоръки

1
Добави коментар
HyrsBG
HyrsBG

Публикувана на 19 November 2015 |
Обновена на 28 November 2015 |
Добавена към Статии

Информация за Витамин Б-2 познат още и като Рибофлавин:

Рибофлавинът е витамин Б. Той се съдържа в определени храни като мляко, месо, яйца, ядки, обогатено брашно и зелени зеленчуци. Рибофлавинът често се използва в комбинация с други витамини от групата на витамин Б в Б комплекс, съдържащи продукти. Витамин Б комплекс обикновено включва витамин Б1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин Б3 (ниацин / ниацинамид), витамин Б5 (пантотенова киселина), витамин Б6 (пиридоксин), витамин Б12 (цианкобаламин) и фолиева киселина. Въпреки това, някои продукти, които не съдържат всички тези съставки, могат да включват и биотин, пара-аминобензоена киселина (РАВА), битартарат, холин и инозитол.

Рибофлавинът се използва за предотвратяване на ниски нива на рибофлавин (рибофлавин недостатъчност), рак на шийката на матката и мигрена. Той се използва също за лечение на дефицит на рибофлавин, акне, мускулни спазми, изгаряне крака синдром, синдром на карпалния тунел и кръвни заболявания, като вродена метхемоглобинемия и аплазия на червените кръвни клетки. Някои хора използват рибофлавин за очни състояния, включително умората на очите, катаракта и глаукома.

Други приложения на витамина включват повишаване на енергийните нива; стимулиране функцията на имунната система; поддържане на здравето на косата, кожата, лигавиците и ноктите; забавя стареенето; повишава спортните постижения; насърчава здравословната репродуктивна функция; гангренозни язви; загуба на паметта, включително помага при болест на Алцхаймер; други язви; изгаряния; алкохолизъм; заболяване на черния дроб; сърповидно-клетъчна анемия; лечение на лактатна ацидоза, предизвикана от лечение от един клас лекарства за лечение на СПИН, наречени NRTI наркотици.

Как действа рибофлавинът?

Рибофлавинът е необходим за правилното развитие и функцията на кожата, лигавицата на храносмилателния тракт, кръвни клетки, както и много други части на тялото.

Другите имена на Vitamin B2 Riboflavin:

B Complex Vitamin, Complexe de Vitamines B, Flavin, Flavine, Lactoflavin, Lactoflavine, Riboflavina, Riboflavine, Vitamin B-2, Vitamin G, Vitamina B2, Vitamine B2, Vitamine G.

Употреба на Витамин Б-2 Рибофлавин:

Ефективен при:

Превенция и лечение на дефицит на рибофлавин и условия, свързани с рибофлавин дефицит.

Вероятно ефективен при:

Катаракта, смущение на очите. Хората, които приемат повече рибофлавин, като част от диетата си, имат по-нисък риск от развитие на катаракта. Също така, приемането на добавки, съдържащи рибофлавин плюс ниацин, изглежда помага за предотвратяване на катаракта.
Високи стойности на хомоцистеин в кръвта (хиперхомоцистеинемията). Някои хора не са в състояние да преработват химикалът хомоцистеин в аминокиселината метионин. Хората с това заболяване, особено тези с ниски нива на рибофлавин, имат високи стойности на хомоцистеина в кръвта. Прием на рибофлавин, в продължение на 12 седмици, изглежда намалява нивата на хомоцистеина с до 40% при някои хора с това заболяване. Също така, някои лекарства могат да увеличат хомоцистеина в кръвта. Прием на рибофлавин, заедно с фолиева киселина и пиридоксин изглежда понижават нивата на хомоцистеин с 26% при хората с високи нива на хомоцистеин, дължащи се на тези лекарства.

Мигренозно главоболие. Прием на високи дози рибофлавин (400 мг / ден), изглежда, значително намаляване броя на мигренозните атаки на главоболие. Въпреки това, приемът на рибофлавин не намаля силата на болката или времетраенето на мигренозното главоболие. Също така, приемът на по-ниски дози на рибофлавин (200 мг / дневно), изглежда не намалива броят на мигренозните атаки.

Вероятно неефективен при:

Рак на стомаха. Прием на рибофлавин, заедно с ниацин, изглежда не помага за предотвратяване на рак на стомаха.
Недохранване, причинено от твърде малко протеини в диетата. Някои изследвания показват, че приемането на рибофлавин, витамин Е, селен, и N-ацетил цистеин не намалява натрупването на течност в тъканите, увеличаването на височината и теглото или намаляване на инфекции при деца в риск от това заболяване.

Рак на белия дроб. Прием на рибофлавин, заедно с ниацин не помага за предотвратяване на рака на белия дроб.
Малария. Прием на рибофлавин, заедно с желязо, тиамин и витамин С, не намалява честотата и тежестта на маларийни инфекции при деца, изложени на риск от малария.

Високо кръвно налягане по време на бременност (прееклампсия). Приемът на рибофлавин, започнат около 4 месец на бременността, изглежда не води до намаляване на риска от прееклампсия.

Недостатъчно доказателства при:

Лактатната ацидоза (сериозен кръвно-киселинен дисбаланс) при хора с имунодефицитен синдром (СПИН). Има предварителни клинични доказателства, че рибофлавинът може да бъде полезен при лечение на лактатна ацидоза при пациенти със синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН), причинени от лекарства, наречени нуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза (NRTI).
Превенция на рак на шийката на матката. Има доказателства, че увеличаването на приемът на рибофлавин чрез хранителни добавки и други източници, заедно с тиамин, фолиева киселина и витамин В12, може да намали риска от развитие на преканцерозни петна по шийката на матката.

Рак на хранопроводната тръба (рак на хранопровода). Изследванията на ефектите на рибофлавина за предотвратяване на рак на хранопровода са противоречиви. Някои изследвания показват, че приемът на рибофлавин, като добавка или като част от хранителния режим, е свързано с намаляване на риска от рак на хранопровода. Въпреки това, други изследвания показват, че приемът на рибофлавин, самостоятелно или заедно с калций или ниацин, не помога за предотвратяване на появата на заболяването.

Рак на черния дроб. Ранните изследвания показват, че приемът на рибофлавин, заедно с ниацин може да намали риска от рак на черния дроб при хора под 55 годишна възраст. Въпреки това, изглежда, че той не намаля риска от рак на черния дроб при по-възрастни хора.
Бели петна в устата (орална левкоплакия). Ранни изследвания показват, че ниските нива на рибофлавин в кръвта са свързани с повишен риск от орална левкоплакия. Въпреки това, приемът на добавки рибофлавин, в продължение на 20 месеца, не предотвратяват или лекуват оралната левкоплакия.

Недостигът на желязо по време на бременност. Ранни изследвания показват, че приемането на рибофлавин, заедно с желязо и фолиева киселина, не подобрява нивата на желязо при бременни жени, повече, отколкото прием само на желязо и фолиева киселина.
Сърповидно-клетъчна анемия. Ранни изследвания показват, че приемът на рибофлавин в продължение на 8 седмици подобрява нивата на желязо в хора с ниски нива на желязо поради сърповидно-клетъчна анемия. Въпреки това, рибофлавин не изглежда да подобрява нивата на хемоглобина – желязо-съдържащият протеин в кръвта.

Мозъчен инсулт. Ранни изследвания показват, че приемът на рибофлавин, заедно с ниацин, не предотвратява смърт, причинена от инсулт, при хора, изложени на риск от инсулт.

Акне.

Мускулни крампи.

Стимулиране на имунната система.

Стареене.

Поддържането на здрава кожа и коса.

Гангренозни язви.

Загуба на паметта, включително болестта на Алцхаймер.

Други условия.

Необходими са повече доказателства, за да се оцени ефективността на рибофлавин при тези употреби.

Странични ефекти от приема на Витамин Б-2:

Рибофлавинът е вероятно безопасен за повечето хора при прием през устата. При някои хора, рибофлавинът може да предизвика оцветяване на урината в жълто-оранжев цвят. Когато рибофлавинът се приема във високи дози, може да причини диария, увеличено уриниране и други странични ефекти.

Специални указания и предупреждения:

Бременност и кърмене: рибофлавин е вероятно безопасен за бременни или кърмещи жени, когато се приема в препоръчаните количества. Препоръчаните колечества са 1,4 мг на ден за бременни жени и 1,6 мг на ден при кърмещи жени. Рибофлавинът е безопасен при прием през устата в по-големи дози и в краткосрочен план. Някои изследвания показват, че рибофлавинът е безопасен, когато се приема в дози от 15 мг веднъж на всеки 2 седмици в продължение на 10 седмици.

Хепатит, цироза, запушване на жлъчните пътища: абсорбцията на рибофлавин е намалена при хора с тези заболявания.

Взаимодействия на Витамин B2 Рибофлавин с други лекарства и медикаменти:

Минимални взаимодействия. Бъдете внимателни с тези комбинации

Изсушаващи лекарства (Антихолинергиновите дроги) взаимодействат с рибофлавин.

Някои изсушаващи лекарства могат да повлияята на стомаха и червата. При прием на тези изсушаващи лекарства в комбинация с рибофлавин (витамин В2) е възможно да се увеличи способността на организма да абсорбира рибофлавин. Не е известно дали това взаимодействие е от значение.

Медикаментите за лечение на депресия (трициклични антидепресанти) взаимодействат с рибофлавин

Някои лекарства за лечение на депресия могат да намалят количеството на рибофлавин в организма. Това взаимодействие не е от голямо значение, защото то се появява само при прием на големи количества на някои лекарства, използвани за лечение на депресия.

Фенобарбитал (Луминал) взаимодейства с рибофлавин

Рибофлавинът се разгражда в тялото ни. Фенобарбитал може да увеличи скоростта на разграждане на рибофлавина в организма. Не е дали това взаимодействие е от значение.

Пробенецид (Benemid) взаимодейства с рибофлавин

Пробенецидът (Benemid) може да увеличи количеството на рибофлавин в тялото. Това може да бъде причини за твърде голямо количество рибофлавин в тялото. Не е известно дали това взаимодействие би довело до поява на проблеми.

Препоръчителни дневни дози за прием на Vitamin B-2 Riboflavin:

Следващите дози са получени след проведени научни изследвания:

Прием на рибофлавин през устата:

За лечение на ниски нива на рибофлавин (рибофлавин дефицит) при възрастни: 5-30 мг рибофлавин (витамин В2) дневно в няколко равни дози.

За предотвратяване на мигрена: 400 мг от рибофлавин (витамин В2) на ден. Продължителността, за достигане на най-добри резултати, може да стигне до три месеца.

За предотвратяване на катаракта: дневен хранителен прием на около 2.6 мг рибофлавин (витамин В2). Също може да се използва комбинация от 3 мг рибофлавин (витамин В2) плюс 40 мг ниацин дневно.

Дневните препоръчителни дози (АРР) на рибофлавин (витамин В2) са:

Бебета 0-6 месеца, 0.3 мг; бебета 7-12 месеца, 0.4 мг; деца 1-3 години, 0,5 мг; деца 4-8 години, 0,6 мг; деца 9-13 години, 0.9 мг; мъжете 14 години или по-възрастни, 1.3 мг; жени 14-18 години, 1 мг; жени над 18 години, 1.1 мг; бременни жени, 1.4 мг; кърмещи жени, 1.6 мг.

публикувана от
Пламен Раданчев

Пламен Раданчев – Консултант в Хърс.БГ