Витамин C (Аскорбинова киселина): Употреба и Ефекти

2
Добави коментар
HyrsBG
HyrsBG

Публикувана на 26 November 2015 |
Обновена на 08 January 2016 |
Добавена към Статии

Витамин C познат още като Аскорбинова киселина – Обща информация

Витамин С е хранителна добавка от групата на витамините. Някои животни могат да синтезират сами витамин С, но ние хората трябва да си го набавяме чрез храна и/или други източници. Например – хранителни добавки. Добри източници на витамин С са пресните плодове и зеленчуци, особено цитрусови плодове. Витамин С може да се произведе и в лабораторни условия.

Повечето експерти препоръчват да си набавяме витамин Ц чрез храна, която е богата на плодове и зеленчуци, съдържащи витамина, а не чрез прием на добавки. Прясно изцеден портокалов сок или прясно замразен концентрат са по-добър избор от купешки портокалов сок. Свежият сок съдържа по-активен витамин С. Пийте прясно замразения портокалов сок в рамките на една седмица след разтварянето му, за да имате най-голяма полза от него. Ако предпочитате да пиене портокалов сок от търговската мрежа, купете такъв, който има срок на годност поне още 3-4 седмици от датата на покупката и след като го отворите го изпийте в срок до една седмица.

Исторически, витамин С се използва за предотвратяване и лечение на скорбут. Скорбутът сега е сравнително рядко срещано заболяване, но преди беше често срещан сред моряци, пирати и други, които прекарваха дълги периоди от време на борда на корабите. Когато пътешествията продължавали по-дълго и доставката на плодове и зеленчуци се забавяла, моряците започвали да страдат от недостиг на витамин C, което довело до скорбут.

В наши дни, витамин С се използва най-често за предотвратяване и лечение на обикновена настинка. Някои хора го използват при други инфекции, включително и болест на венците, акне и други кожни инфекции, бронхит, човешки имунодефицитен вирус (HIV), язва на стомаха, причинена от бактерии, наречени Helicobacter Pylori, туберкулоза, дизентерия (инфекция на долните черва) и кожата инфекции, която води до образуване на циреи (фурункулоза). Той се използва и за инфекции на пикочния мехур и простата.

Някои хора използват Витамин Ц при депресия, проблеми в мисленето, деменция, болест на Алцхаймер, физически и психически стрес, умора и дефицит на вниманието, хиперактивност-(ADHD).

Други приложения включват увеличаване на усвояването на желязо от храни и коригиране на протеиновия дисбаланс у някои новородени (тирозинемия).

Някои мислят, че витамин С може да помогне на сърцето и кръвоносните съдовете. Той се използва за втвърдяване на артериите, предотвратяване съсиреци във вените и артериите, инфаркт, инсулт, високо кръвно налягане и висок холестерол.

Витамин С се използва също за глаукома, предотвратяване на катаракта, предотвратяване на заболяване на жлъчния мехур, стоматологични кухини (кариес), запек, Лаймска болест, стимулиране на имунната система, топлинен удар, сенна хрема, астма, бронхит, кистозна фиброза, безплодие, диабет, хронична умора синдром (CFS), аутизъм, колагенови заболявания, артрит и бурсит, болки в гърба и диск подуване, рак и остеопороза.

Допълнителните приложения включват подобряване на физическата издръжливост и забавя стареенето, както и противодействието на страничните ефекти на кортизона и други лекарства, помагащи при абстиненция от пристрастяване.

Понякога, хората нанасят витамин ц върху кожата си, за да се предпазят от слънцето, замърсители и други рискове на околната среда. Витамин С се прилага върху кожата, за да помогне с щетите от лъчева терапия.

Как действа Витамин Ц?

Витамин С е необходим за правилното развитие и функцията на много части на тялото. Той също играе важна роля в поддържането на правилната имунна функция.

Другите имена на Витамин C:

Acide Ascorbique, Acide Cévitamique, Acide Iso-Ascorbique, Acide L-Ascorbique, Acido Ascorbico, Antiscorbutic Vitamin, Ascorbate, Ascorbate de Calcium, Ascorbate de Sodium, Ascorbyl Palmitate, Calcium Ascorbate, Cevitamic Acid, Iso-Ascorbic Acid, L-Ascorbic Acid, Magnesium Ascorbate, Palmitate d’Ascorbyl, Selenium Ascorbate, Sodium Ascorbate, Vitamina C, Vitamine Antiscorbutique, Vitamine C.

Употреба на Витамин C

Ефективен при:

• Недостигът на витамин C. Приемът на витамин С перорално или чрез инжектиране предотвратява и третира недостиг на витамин C, включително скорбут. Също така, витамин Ц може да се обърне проблемите, свързани със скорбут.

Вероятно ефективен при:

• Абсорбиране на желязо. Администриране на витамин С заедно с желязо може да повиши степента на абсорбиране на  желязото от тялото при възрастни и деца.

• Генетично заболяване при новородените наричано тирозинемия. Прием на витамин С перорално или чрез инжекция подобрява генетичното заболяване при новородените, в което кръвните нива на аминокиселината тирозин са твърде високи.

Възможно ефективен:

• Свързано с възрастта загуба на зрението (свързана с възрастта дегенерация на макулата; AMD). Прием на витамин C в комбинация с цинк, витамин Е и бета-каротин дневно изглежда помога за предотвратяване на загуба на зрението или забави влошаването на AMD при пациенти с напреднал AMD. Няма достатъчно доказателства, за да знаем дали тази комбинация помага на хората с по-малко напреднало заболяване на макулата и дали предотвратява AMD. Използването на витамин С с други антиоксиданти, но без цинк, не изглежда да има някакъв ефект върху AMD.

• Намаляване на белтъка в урината (албуминурия). Прием на витамин С плюс витамин Е може да намали белтъка в урината при хора с диабет.

• Втвърдяване на артериите (атеросклероза). Прием на витамин ц от устата изглежда понижава риска от втвърдяване на артериите. Витамин С също изглежда забавя скоростта на влошаване, при която се втвърдяват артериите. Необходими са още изследвания, за да се разберат последиците от приема на витамин С, получаван от диетата или добавки за това състояние след като то се е развило.

• Рак. Консумирането на витамин С в храната може да намали риска от развитие на рак на устата и други видове рак. Някои изследвания показват, че увеличеният прием на витамин ц чрез плодове и зеленчуци намалява риска от рак. Ако обаче се взима витамин С добавки изглежда, че рискът от рак не намалява.

• Настинка. Има някои противоречия относно ефективността на витамин С за лечение на обикновена настинка. Въпреки това, по-голямата част от доказателствата показват, че приемът на високи дози витамин С може да се скъси продължителността на настинката от 1 до 1,5 дни при някои пациенти. Вземане на витамин С не е ефективно за предотвратяване на обикновена настинка.

• Състояние на хроничната болка (комплексен регионален болков синдром). Прием на витамин C, след фрактура на китката, изглежда да намалява риска от развитие на състояние на хронична болка, наречено синдром на комплексна регионална болка.

• Бъбречни проблеми, свързани с контрастни вещества, използвани по време на диагностичен тест, наречени ангиография. Прием на витамин С, преди и след ангиография изглежда намаля риска от развитие на бъбречни проблеми.

• Зачервяване (еритема) след козметични процедури на кожата. Има известни доказателства, че с помощта на специален витамин С крем за кожа може да се намали количеството и продължителността на зачервяване на кожата след лазарен пилинг за белег и отстраняване на бръчки.

• Белодробни инфекции, причинени от тежки физически натоварвания. Използването на витамин C, преди тежки физически упражнения, като маратон, може да попречи на развитието на инфекция на горните дихателни пътища, които понякога се появяват след тежки физически натоварвания.

• Болест на жлъчния мехур. Има известни доказателства, че приемът на витамин С може да помогне за предотвратяване на заболявания на жлъчния мехур при жените. Въпреки това, витамин С не изглежда да има такъв ефект при мъжете.

• Язва на стомаха, причинени от бактерии, наречени Х. Пилори. Приемът на витамин С изглежда намалява някои от нежеланите ефекти, причинени от лечение на инфекции с Хеликобактер Пилори. След като бактериите от Н.pylori са убити, витамин С изглежда намалява развитието на предракови лезии в стомаха. Въпреки това, други изследвания показват, че витамин C не подобрява лечението от H. Pylori инфекция.

• Ненормално разрушаване на червените кръвни клетки (хемолитична анемия). Лечението с витамин С може да подобри хемолитичната анемия.

• Високо кръвно налягане. Прием на витамин С заедно с конвенционалните лекарства за понижаване на налягането-кръвни показва понижаване на систоличното кръвно налягане (горния брой на отчитане на кръвното налягане), като една малка част, но не изглежда да намалява диастоличното налягане (долното ниво). Прием на витамин С самостоятелно не изглежда да влияе на кръвното налягане.

• Отравяне с олово. Консумирането на витамин С в храната изглежда намаля кръвните нива на олово.

• Подпомагане на лекарства, използвани за болка в гърдите. Прием на витамин С перорално изглежда подпомага продължителността на действието на лекарства, използвани за болка в гърдите, като нитроглицерин.

• Артроза. Прием на витамин С от хранителни източници или от калциев аскорбат добавки изглежда предотвратява хрущялна загуба и влошаването на симптомите при хора с остеоартрит.

• Физически постижения. Яденето на повече витамин C, като част от диетата може да се подобри физическите постижения и мускулната сила при възрастните хора. Също прием на витамин С може да подобри поемането на кислород по време на тренировка при тинейджъри.

• Слънчево изгаряне. Прием на витамин С перорално заедно с витамин Е, изглежда   предотвратява слънчево изгаряне. Въпреки това, прием на витамин С самостоятелно не влияе на слънчевото изгаряне.

• Набръчкана кожа. Кожните кремове, съдържащи витамин С или витамин C в комбинация с ацетил тирозин, цинков сулфат, натриев хиалуронат и биофлавоноиди (Cellex-C серум със силно действие) изглежда подобряват състоянието на бръчките на кожата на лицето, които са резултат от излагането на слънце.

Възможно неефективен при:

• Бронхит. Прием на витамин С перорално не изглежда да има някакъв ефект върху бронхит.

• Болест на Алцхаймер и деменцията. Витамин С се консумира като част от хранителния режим, като добавка или заедно с витамин Е, не изглежда да намаля риска от развитие на болестта на Алцхаймер или деменция. Въпреки това, някои изследвания показват, че продължителната употреба на витамин С и Е добавки е свързано с намален риск от болестта на Алцхаймер.

• Очно заболяване, свързано с лекарство, наречено интерферон. Прием на витамин С, перорално, ежедневно не изглежда да води до намаляване на риска от заболяване на очите, свързано с лечението с интерферон, при хора с чернодробни заболявания.

• Рак на белия дроб. Изследванията показват, че прием на витамин С, самостоятелно или заедно с витамин С, не намалява риска от рак на белия дроб или смърт в резултат на рак на белия дроб.

• Смърт по всякаква причина. Някои изследвания показват, че витамин C с високи нива в кръвта се свързва с по-нисък риск от смърт по всякакви причини. Въпреки това, други изследвания показват, че приемането на витамин C ежедневно заедно с витамин Е, бета-каротин, селен и цинк, не намалява риска от смърт. Като цяло, повечето изследвания показват, че витамин С не намаляват риска от смърт.

• Рак на панкреаса. Изследванията показват, че приемането на витамин C, заедно с бета-каротин, плюс витамин Е не намалява риска от рак на панкреаса.

• Високо кръвно налягане по време на бременност (прееклампсия). Някои изследвания показват, че приемането на витамин C перорално заедно с витамин Е, изглежда помага да се избегне покачването на кръвното налягане по време на високо-рискови бременности. Въпреки това, повечето изследвания показват, че приемането на витамин C с витамин Е не намалява риска от високо кръвно налягане по време на бременност.

• Усложнения по време на бременност. Изследванията показват, че приемането на витамин C, самостоятелно или съвместно с витамин Е, не намалява риска от усложнения по време на бременността.

• Рак на простатата. Изследванията показват, че приемането на комбинация от витамин С, витамин Е, бета-каротин, селен и цинк не намалява риска от рак на простатата. Като цяло, повечето данни показват, че прием на витамин С не намалява риска от развитие на рак на простатата.

• Кожните проблеми, свързани с радиация от лечение на рак. Нанасянето на витамин С върху кожата не влияе на кожни проблеми, причинени от облъчвания.

• Мозъчен инсулт. Повечето изследвания показват, че приемането на витамин C, перорално, не намалява риска от инсулт.

Недостатъчно доказателства за:

• Сенна хрема (алергичен ринит). Има противоречиви доказателства за влиянието на витамин С за подобряване на симптомите на сенна хрема. Прием на витамин C не изглежда да предотвратява сенна хрема.

• Увреждане на сърцето предизвикано от антрациклиновия на лекарство за рак. Изследванията показват, че приемът на витамин C, заедно с витамин Е и други съставки, не намалява риска от сърдечно увреждане, причинено от антрациклиновия на лекарство за рак.

• Стомашно уврежане, причинено от аспирин. Някои изследвания показват, че приемането на витамин C може да предотврати увреждане на стомаха предизвикано от аспирин.

• Астма. Има известни доказателства, че хората с астма може да имат ниски нива на витамин C. Все пак, изследванията показват, че приемането на витамин C не намалява риска от развитие на астма или подобряване на симптомите на астмата.

• Дефицит на внимание, хиперактивност (ADHD). Някои данни сочат, че приемът на високи дози витамин C не намалява симптомите на ADHD. Други изследвания показват, че приемането на ниски дози на витамин С може да подобри някои симптоми като безпокойство и самоконтрол при деца с ADHD.

• Аутизъм. Ранни доказателства сочат, че приемът на витамин С намалява тежестта на симптомите на аутизъм при деца.

• Рак на пикочния мехур. Приемът на витамин C изглежда не повлиява на рака на пикочния мехур.

• Рак на гърдата. Изследванията на ефекта на витамин С за лечение на рак на гърдата са противоречиви. Някои изследвания показват, че висок прием на Витамин С в храната намалява риска от рак на гърдата, докато други изследвания показват, че няма такъв ефект. Няма доказателства, че приемът на витамин ц намалява риска от развитие на рак на гърдата.

• Изгаряне. Ранни данни показват, че с помощта на инфузионен разтвор на витамин С, в рамките на първите 24 часа от тежки изгаряния, се намалява подуването на раната.

• Заболяване на сърцето. Изследване за използването на витамин С за сърдечно-съдови заболявания е неясно. Необходими са още изследвания за използването на Витамин С за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Въпреки това, повишеният прием на витамин С в храната може да осигури известна полза.

• Катаракта. Има противоречива информация за използването на витамин С, за  предотвратяването на катаракта. Витамин C плюс витамин Е и бета-каротин не изглежда да имат значителен ефект върху свързаната с възрастта загуба на зрението поради катаракта при хора, които вземат добавка в дългосрочен план (за средно 6,3 години). От друга страна, различни изследвания показват, че при прием на мултивитамини, които съдържат витамин С, в продължение на 10 години, изглежда предотвратява катаракта. Използването на добавки за по-кратки периоди няма такъв ефект.

• Рак на маточната шийка. Някои изследвания показват, че ограниченото вземане на витамин С намалява риска от рак на маточната шийка.

• Увреждане на дебелото черво, поради излагане на радиация (хроничен лъчев проктит). Ранни изследвания показват, че приемането на витамин C плюс витамин Е може да подобри някои симптоми на хроничен лъчев проктит.

• Рак на дебелото черво. Прием на витамин С заедно с витамин Е и бета-каротин не изглежда да намалява риска от рак на дебелото черво. Прием на Витамин C чрез диетата също не да е свързан с риска от рак на дебелото черво.

• Лошо кръвообращение в краката (хронична венозна недостатъчност). Изследванията показват, че приеманът на определен продукт (Cyclo 3 Fort), съдържащ екстракт от миши чемшир, хесперидин метил халконовата и витамин С, намалява болката, крампите и други симптоми при хора с лошо кръвообращение в краката.

• Зъбна плака. Дъвка, съдържаща витамин С, изглежда да намалява зъбната плака.

• Диабет. Някои изследвания показват, че приемането на витамин C намалява кръвната захар и нивата на холестерола при хора с диабет. Въпреки това, други изследвания показват, че витамин C не подобрява кръвната захар при хора с диабет. Витамин С не изглежда да намалява риска от развитие на диабет.

• Рак на ендометриума. Изследванията показват, че витамин С прием получаван от диета, леко намалява риска от рак на ендометриума.

• Рак на хранопровода. Прием на витамин С заедно с бета-каротин плюс витамин Е не намалява риска от развитие на рак на хранопровода. Въпреки това, по-висок прием на витамин С в диетата изглежда е свързван с понижен риск от рак на хранопровода.

• Рак на стомаха. Не всички изследвания изразяват съгласие относно влиянието на приемът на витамин С за предотвратяването на рак на стомаха. Прием на витамин С, в комбинация с бета-каротин или бета-каротин плюс витамин Е, не изглежда да намалява рискът от рак на стомаха. Въпреки това, някои данни показват, че приемането на витамин C самостоятелно пази предраковите язви в стомаха да прогресират до рак при хората с висок риск от рак на стомаха.

• Подагра. Изследванията показват, че увеличеният прием на витамин C, получаван от диетата, е свързан с по-нисък риск от подагра при мъжете.

• ХИВ / СПИН. Прием на витамин С ежедневно, заедно с витамин А, бета-каротин, витамин Е, селен и коензим Q-10, изглежда има някои предимства за хората с ХИВ / СПИН. Въпреки това, нито високите, нито ниските дози витамин С влияят на количеството активен вируса в организма.

• Предаване на ХИВ. Прием на витамин С, заедно с витамин B и витамин Е, по време на бременност и кърмене, изглежда да намалява рискът от предаване на ХИВ на кърмачето.

• Високото ниво на холестерол. Прием на витамин С ежедневно не изглежда да намалява холестерола при хора с нормални нива на холестерол. Все пак, изследванията показват, че приемът на витамин С намалява липопротеините с ниска плътност (LDL или „лош“) холестерол при хора с висок холестерол.

• Безплодието. Налице са ранни доказателства, че жените с някои проблеми с плодовитостта може да се възползват от положителни ефекти от ежедневен прием на витамин C.

• Левкемия. Има известни доказателства, че витамин С може да повиши ефекта на медикаментозния арсен триоксид (Trisenox) при хора с левкемия.

• Психически стрес. Има недостатъчно данни, които показват, че витамин С може да намали кръвното налягане и симптомите по време на психически стрес.

• Чернодробно заболяване (неалкохолен стеатохепатит). Ранни изследвания показват, че приемането на витамин C, заедно с витамин Е, може да подобри някои аспекти на функцията на черния дроб при хора с определено заболяване на черния дроб, наречено неалкохолен стеатохепатит. Въпреки това, не изглежда да намалява чернодробното подуване на хората в това състояние.

• Остеопорозата. Някои данни показват, че витамин С може да подобри здравината на костите. Въпреки това, по-високи нива в кръвта на витамин С при жени в постменопауза са свързани с по-ниски нива на костната минерална плътност. Необходима е още информация за ефектите на витамин С върху костната минерална плътност.

• Рак на яйчника. Консумирането на витамин С в храната не изглежда да влияе на риска от развитие на рак на яйчниците.

• Болестта на Паркинсон. Изследванията показват, че увеличението на приема на витамин C в хранителния режим не намалява риска от болестта на Паркинсон.

• Пневмония. Някои изследвания показват, че витамин С може да намали риска от пневмония, както и продължителността на пневмонията след като тя се развива.

• Язви от залежаване. Някои данни сочат, че приемането на витамин C не подобрява зарастването на рани при хора с рани от залежаване. Въпреки това, други изследвания показват, че прием на витамин С намалява размера на язвите.

• Сърповидно-клетъчна анемия. Прием на витамин С с екстракт от стар чесън и витамин Е може да помогне на хората със сърповидно-клетъчна анемия.

• Бактериалната инфекция в нервната система (тетанус). Някои данни сочат, че ежедневният прием на витамин С, заедно с конвенционално лечение, намалява риска от смърт при деца с тетанус.

• Инфекции на пикочните пътища (UTI). Изследванията показват, че приемането на Витамин C не предпазва от инфекции на пикочните пътища при по-възрастни хора.

• Заболяване на бъбреците.

• Муковисцидоза.

• Лаймска болест.

• Синдром на хроничната умора (СХУ).

• Рани.

• Туберкулоза.

• Стоматологичен кухини.

• Запек.

• Акне.

• Други състояния.

Странични ефекти от приема на Vitamin C

Витамин С е вероятно безопасен за повечето хора, когато се приема перорално в препоръчваните дози, когато се прилага върху кожата, когато се инжектира в мускула и когато се инжектира венозно (от IV) и по подходящ начин. При някои хора, витамин С може да причини гадене, повръщане, киселини в стомаха, стомашни спазми, главоболие и други странични ефекти. Шансът за получаване на тези нежелани реакции се увеличава повече при повишен прием на витамин C. Количество по-високо от 2000 мг дневно е вероятно небезопасно и може да доведе до много странични ефекти, включително камъни в бъбреците и тежка диария. При хората, които са имали камъни в бъбреците, доза по-голяма от 1 000 мг дневно, значително може да увеличи риска от повторно появяване на камъни в бъбреците.

Специални предпазни мерки и предупреждения:
Бременност и кърмене: Витамин С е вероятно безопасен за бременни или кърмещи жени, когато се приема перорално, в количества не по-големи от 2000 мг дневно за жените над 19-годишна възраст и 1800 мг дневно за жените от 14 до 18 годишна възраст или когато се прилага интравенозно (от IV) или интрамускулно и по подходящ начин. Прилагането на твърде много витамин С по време на бременност може да предизвика проблеми за новороденото бебе. Витамин C е опасен, когато се приема перорално в прекомерни количества.

Бебета и деца: Витамин С е вероятно безопасен, когато се приема перорално по подходящ начин. Витамин С е вероятно опасен, когато се приема перорално в количества, по-висока от 400 мг дневно за деца от 1 до 3 години, 650 мг дневно за деца от 4 до 8 години, 1200 мг дневно за деца от 9 до 13 години и 1800 мг дневно за юноши 14 до 18 години.

Ангиопластика, процедура на сърцето: Избягвайте да приемате добавки, съдържащи витамин С или други антиоксидантни витамини (бета-каротин, витамин Е) непосредствено преди и след ангиопластика, без надзора на медицински специалист. Тези витамини изглежда пречат на правилното оздравяване.

Рак: раковите клетки събират високи концентрации на витамин С. Докато няма повече информация по въпроса, използвайте по-високи дози витамин C само под ръководството на вашия онколог.

Диабет: Витамин С може да повиши кръвната захар. При по-възрастните жени, страдащи от диабет, витамин С в количества, по-големи от 300 мг на ден, увеличават риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания. Не приемайте витамин С в дози по-големи от тези в основните мултивитамини.

Нарушения, свързани с желязото в кръвта, включително състояния наречени „таласемия“ и „хемохроматоза“: Витамин С може да увеличи усвояването на желязо, което може да направи тези състояния по-лоши. Избягвайте големи количества витамин С.

Камъни в бъбреците или анамнеза за бъбречни камъни: Големи количества витамин Ц може да повишат вероятността от поява на камъни в бъбреците. Не приемайте витамин С в количества, по-големи от тези в основните мултивитамини.

Сърдечен удар: Нивата на Витамин С се понижават по време на сърдечен удар. Въпреки това, понижената консумация на витамин C не е свързано с повишен риск от сърдечен удар.

Метаболитна недостатъчност, наречена „глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа“ (G6PD) недостатък: Големи количества от витамин С може да предизвикат разпадане на червените кръвни клетки при хора с това състояние. Избягвайте прекалено големи количества витамин С.

Пушенето и дъвчене на тютюн: Пушенето и дъвченето на тютюн понижават нивата на витамин С. Прием на Витамин C чрез хранителния режим трябва да се увеличи при хора, които пушат или дъвчат тютюн.

Сърповидно-клетъчна болест: Витамин С може да влоши това състояние. Избягвайте използването на големи количества витамин С.

Взаимодействия на Витамин C с други медикаменти:

Умерени взаимодействия:

• Алуминия взаимодейства с витамин С (аскорбинова киселина).

Алуминият се съдържа в повечето антиациди. Витамин С може да увеличи количеството алуминий, което се абсорбира от тялото. Но не е ясно дали това взаимодействие е голям проблем. Вземайте витамин С два часа преди или четири часа след антиациди.

• Естрогените взаимодействат с витамин С (аскорбинова киселина)

Тялото разгражда естрогени, за да се отървете от тях. Витамин С може да намали скоростта, с която тялото изхвърля естрогените. Прием на витамин С заедно с естрогени може да увеличат ефектите и нежеланите реакции на естрогените.

• Флуфеназин (Prolixin) взаимодейства с витамин С (аскорбинова киселина)

Големи количества от витамин С могат да намалят количеството на флуфеназин (Prolixin) в тялото. Прием на витамин С заедно с флуфеназин (Prolixin) може да намали ефективността на флуфеназин (Prolixin).

• Медикаменти за лечение на рак (химиотерапия) взаимодействат с витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин С е антиоксидант. Има известни опасения, че антиоксидантите могат да намалят ефективността на някои лекарства, използвани за ракови заболявания. Но е твърде рано да се каже.

• Лекарства, използвани за ХИВ / СПИН (протеазни инхибитори), взаимодействат с витамин С (аскорбинова киселина)

Прием на големи дози витамин С може да намали количествата на някои лекарства, използвани за ХИВ / СПИН в тялото. Това може да намали ефективността на някои лекарства, използвани за ХИВ / СПИН. Някои от тези лекарства, използвани за ХИВ / СПИН включват: ампренавир (Agenerase), нелфинавир (Viracept), ритонавир (Norvir) и саквинавир (Fortovase, Invirase).

• Лекарства, използвани за понижаване на холестерола (статини), взаимодействат с витамин С (аскорбинова киселина)

Прием на витамин С, бета-каротин, селен и витамин Е заедно може да намали ефективността на някои лекарства, използвани за понижаване на холестерола. Не е известно дали витамин С самостоятелно намалява ефективността на някои лекарства, използвани за понижаване на холестерола. Лекарствата, използвани за понижаване на холестерола включват: аторвастатин (Lipitor), флувастатин (Lescol), ловастатин (Mevacor) и правастатин (Pravachol).

• Ниацин взаимодейства с витамин С (аскорбинова киселина)

Прием на витамин С заедно с витамин Е, бета-каротин и селен, може да намали някои от полезните ефекти на ниацин. Ниацинът може да увеличи добрия холестерол. Прием на витамин С, заедно с тези и други витамини може да намали ефективността на ниацин за увеличаване на добрия холестерол.

• Варфарин (Coumadin) взаимодействие с витамин C (аскорбинова киселина)

Варфарин (Coumadin) се използва за забавяне на съсирването на кръвта. Големи количества от витамин С може да намали ефективността на варфарин (Coumadin). Намаляване на ефективността на варфарин (Coumadin) може да увеличи риска от съсирване. Бъдете сигурни, че проверявате кръвта си редовно. Може да се наложи промяна на дозата на варфарин (Coumadin).

Малки взаимодействия:

• Парацетамолът (Tylenol, други) взаимодейства с витамин С (аскорбинова киселина)

Тялото разгражда ацетаминофен (Tylenol, други), за да се отървете от него. Големи количества витамин C може да намали скоростта, с която тялото разгражда ацетаминофен. Не е ясно точно кога и дали това взаимодействие е голям проблем.

• Аспиринът взаимодейства с витамин С (аскорбинова киселина)

Тялото разгражда аспирин, за да се отървете от него. Големи количества витамин C могат да намалят разграждането на аспирин. Намаляване разграждането на аспирин може да увеличи ефектите и нежеланите му реакции. Не приемайте големи количества витамин C, ако сте приели големи количества аспирин.

• Холин магнезиев трисалицилат (Trilisate) взаимодейства с витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин С може да намали бързината на тялото да се освободи от холин -магнезиев трисалицилат (Trilisate). Не е ясно дали това взаимодействие е проблемно.

• Никардипин (карден) взаимодейства с витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин С се поема от клетките. Прием на никардипин (карден) заедно с витамин С може да намали количеството на витамин С, приемано от клетките. Значението на това взаимодействие не е ясно.

• Нифедипин взаимодейства с витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин С се поема от клетките. Прием на нифедипин (Адалат, Прокардиа) заедно с витамин С може да намали доколко витамин С се приема в от клетките. Значението на това взаимодействие не е ясно.

• Салсалат (Disalcid) взаимодейства с витамин С (аскорбинова киселина)

Витамин С може да намали бързината на тялото да се отървава от салсалат (Disalcid). Прием на витамин С заедно с салсалат (Disalcid) може да доведе до наличие на твърде много салсалат (Disalcid) в организма, както и увеличаване на ефектите и нежеланите му реакции.

Препоръчителни дози за дневен прием:

Перорално:

• За скорбут: 100-250 мг веднъж или два пъти дневно в продължение на няколко дни.

• За лечение на обикновена настинка: 1-3 грама дневно.

• За предотвратяване на увреждане на бъбреците, свързани към контрастни вещества, използвани по време на диагностични тестове: витамин С 3 грама се дават преди коронарография и след това 2 грама се дават след процедурата през нощта и отново на следващата сутрин.

• За забавяне прогресията на втвърдяване на артериите: бавно освобождаващ се витамин С 250 мг в комбинация с 91 мг (136 IU) на витамин Е два пъти дневно за до 6 години.

• За тирозинемия при недоносени деца на високо протеинови диети: 100 мг витамин С.

• За намаляване на белтък в урината на пациенти с диабет тип 2: витамин С 1 250 мг витамин Е с 680 IU дневно в продължение на 4 седмици.

• За предотвратяване на синдром на комплексна регионална болка при пациенти с фрактури на китката: витамин С 500 мг дневно в продължение на 50 дни.

Дневни препоръчителни дози:

За бебета от 0 до 12 месеца: съдържанието на майчино мляко (по-стари препоръки, посочени 30-35 мг); Деца от 1 до 3 години: 15 мг; Деца от 4 до 8 години: 25 мг; Деца от 9 до 13 години: 45 мг; Юноши 14 до 18 години: 75 мг за момчета и 65 мг за момичета; Възрастни на 19 и по-големи: 90 мг за мъжете и 75 мг за жените; Бременност и кърмене: 18-годишна възраст или по-млади: 115 мг; възрасти 19 към 50 години 120 мг. Хората, които използват тютюн трябва да приемат допълнително 35 мг на ден.

Не приемайте повече от следните размери на витамин С: 400 мг на ден за деца на възраст от 1 до 3 години; 650 мг на ден за деца от 4 до 8 години; 1,200 мг на ден за деца от 9 до 13 години и 1800 мг на ден за подрастващи и бременни и кърмещи жени 14 до 18 години, както и 2000 мг на ден за възрастни и бременни и кърмещи жени.

Прилагане върху кожата:

Повечето препарати за локално приложение, използвани за застаряваща или набръчкана кожа, се прилагат ежедневно. В изследвания са използвани кремове, съдържащи 5% до 10% витамин ц. В едно проучване определен витамин C формулировка (Cellex-C серум със силно действие) използва 3 капки ежедневно, прилагани към области на кожата на лицето. Да не се прилага Витамин С препарати върху очите или клепачите. Също така избягвайте контакт с косата и дрехите. Това може да доведе до промяна на цвета.

публикувана от
Димитър Атанасов

Димитър Атанасов – Консултант в Хърс.БГ и Фитнес Модел